Hallands Nyheter

Höjd taxa för industrisp­år

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Tekniska nämnden vill chockhöja priset för att transporte­ra en godsvagn till Falkenberg.

Green Cargo och andra som utnyttjar industrisp­året i Falkenberg kan räkna med en rejäl taxeökning, om tekniska nämnden får som den vill.

På det 3 500 meter långa industrisp­året som leder fram till gamla stationen i stan trafikeras årligen av cirka 600 vagnar. I huvudsak är det Green Cargo som transporte­rar råmaterial till Essity (före detta SCA) på Västra gärdet som använder spåret.

Transportö­ren betalar en avgift till kommunen för varje vagn som anländer till Falkenberg. Sedan många år tillbaka är avgiften 12,45 kronor per vagn. Tekniska nämnden har tittat på vad avgiften ger, på de faktiska kostnadern­a och även gjort jämförelse­r med andra kommuner som har ungefär samma förutsättn­ingar som Falkenberg. Nämnden har kommit fram till att Falkenberg­s kommun behöver ta ut en kostnad på 686 kronor per vagn för att man ska täcka de kostnader man har för att hålla igång industrisp­året.

En taxehöjnin­g var aktuell 2007, men i protokolle­t från tekniska nämnden skriver man att av okänd anledning behölls taxan oförändrad.

– Den nya avgiften är satt i förhålland­e till de kostnader vi har. Man kan lugnt säga att kommunen subvention­erat avgiften under många år, säger Lars Agbrant (M) ordförande i tekniska nämnden.

CONNI KRISTENSSO­N (S) håller med om att det är hög tid att höja taxan.

– Det har inte gjorts på jättemånga år. Vårt förslag ligger rätt i tiden, förklarar hon.

Med nuvarande taxa och trafiktäth­et får kommunen in 7 400 kronor. Om tekniska nämnden får igenom den föreslagna höjningen betyder det att intäkterna ökar till 411 000 kronor per år. Driftsbudg­eten för industrisp­året var 410 000 kronor år 2017.

– Visst svider det att höja taxan så mycket, men eftersom det inte gjorts någon höjning på många år så är det hög tid. I dag bekostas drift och underhåll av skattepeng­ar. Så ska det inte vara, säger Bo-gunnar Andersson (C).

Han förklarar att en enig nämnd är överens om att det behöver göras en översyn av industrisp­året.

– Det är dags att ta ställning om spårets framtid, till exempel hur långt det ska vara. Behöver vi så mycket spår som vi har i dag? Det hade varit skönt att slippa barriären som delar stan mellan gamla stationen och Västra gärdet.

TEKNISKA NÄMNDEN HAR jämfört olika kommuner inför beslutet om taxehöjnin­g. Timrås kommun trafikerad­es fram till 2018 av cirka 600 vagnar på ett år, ungefär lika tät trafik som i Falkenberg. Taxan var 250 kronor per vagn, men sänktes till 150 kronor eftersom trafiken ökade till 3000 vagnar per år.

Det är kommunfull­mäktige som fastställe­r nya taxor.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PÅ RÄLS. Cirka 600 godsvagnar trafikerar industrisp­året varje år. Nu vill tekniska nämnden chockhöja taxan.
Bild: OLA FOLKESSON PÅ RÄLS. Cirka 600 godsvagnar trafikerar industrisp­året varje år. Nu vill tekniska nämnden chockhöja taxan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden