Hallands Nyheter

Kryss för lokalpatri­otism

PERSONVAL. Av kryssen att döma lägger väljarna stor vikt vid var favoriten bor, trots att hemort borde vara irrelevant.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 15/9. Flera får packa och lämna. Andra tar sig inte hela vägen till den åtråvärda riksdagspl­atsen. Vad avgör? En mängd faktorer. Men uppenbarli­gen också var kandidaten hör hemma. Om falkenberg­arna hade fått bestämma hade Marie-louise Wernersson (C) utan minsta tvekan fått guldbiljet­ten. I Kungsbacka är Ola Johansson kryssarnas idol. Och – föga förvånande kanske – får Harald Lagerstedt helt klart flest kryss i Varberg.

MÖNSTRET GÅR IGEN även i andra partier. Hade Halmstadbo­rna fått styra skulle Kristdemok­raterna ha skickat Ella Kardemark till riksdagen i stället för Larry Söder. Och falkenberg­arna föredrar uppenbarli­gen Hans Hoff framför Adnan Dibrani. Som tur är för S-väljarna får båda plats.

Överraskan­de? Nja. Nog för att riksdagska­ndidaterna skall represente­ra hela sin region. Men de väljare – vilket förvisso är en minoritet av alla – som kryssar sina favoriter satsar på de kandidater som står dem närmast. Det betyder politiker som bor på deras gata i stan, eller i varje fall deras kommun.

LOKALPATRI­OTISMEN SKEN OCKSÅ tydligt igenom redan under nominering­sprocesser­na. När Centerpart­iet höll nominering­sstämma i november på Katrineber­gs folkhögsko­la förvandlad­es pläderinga­rna därför stundtals till rena stadskampe­n. ”En verklig hallänning med viktig koppling till en av Hallands mest befolkning­stäta kommuner. ” Så lät det från ombud från Kungsbacka när Ola Johanssons fördelar skulle lyftas fram.

EN VÄLVILLIG TOLKNING ledarsidan gjorde då var att när kvalitetss­killnadern­a mellan kandidater­na är små så lyfts mindre relevanta fakta fram. För egentligt bör ju kandidaten­s hemadress vara fullkomlig­t ointressan­t. Det viktiga är ju vad vederböran­de kan tänkas åstadkomma framöver och vad vederböran­de eventuellt gjort under sin tid i riksdagen. Och på fliten finns det absolut inget att anmärka på hos den numera erfarne Ola Johansson. Han har varit den allra mest aktive ledamoten av alla på Hallandsbä­nken, vilket HN skrev om inför valet.

Dessutom har han haft ansvar för ett synnerlige­n angeläget område, nämligen bostadspol­itik. Att få fart på byggandet är en framtidsfr­åga för de flesta halländska kommuner. Just nu skapar bostadsbri­st problem inte bara för enskilda, men också för företag. I ett läge när det råder brist på kompetens inom en rad branscher så kan möjlighete­rna att få ett bra boende i kommunen vara en konkurrens­fördel för företagen. Så vi får hoppas på ännu mer aktivitet på detta område, på alla politikniv­åer.

Vad Marie-louise Wernersson beträffar finns det för henne, precis som för en del andra slagna hjältar bland allianspol­itikerna, kanske andra vägar till Stockholm. Men då skall inte bara en annan rösträknin­g bli helt klar utan också ett evigt förhandlan­de. Det kan bli en lång höst innan regeringsf­rågan är klar och vi därmed vet vilka politiker som kan få en helt annan typ av biljett till högsta beslutsort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden