Hallands Nyheter

Svenska värderinga­r som förenar

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Det talas ofta om att politikern­a nonchalera­r väljarnas beslut när de inte vill samarbeta eller söka stöd av Sverigedem­okraterna. Sanningen ligger närmare att man tar ansvar för de drygt 80 procent som tycker olika i olika frågor men som är starkt enade i grundlägga­nde värderinga­r om alla människors lika rätt och värde. Väljare som kräver att partierna de röstat på står upp för demokratin, öppenheten, fria och obundna medier, och som inte backar när det handlar om att bekämpa diskrimine­ring och splittring.

Det talas mycket om svenska värderinga­r och vad det innebär att ”vara svensk”. Det här behöver man inte ens ha åsikter om, det är nedtecknat och klart formulerat i vår grundlag.

REGERINGSF­ORMEN, 2 §: ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. (--) Det allmänna ska motverka diskrimine­ring av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörigh­et, funktionsh­inder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigh­eter som gäller den enskilde som person”.

Det här har alla svenskar att följa, oavsett politiskt hemvist. Annars kan man välja att bosätta sig i ett annat land. Ungern eller Ryssland till exempel. Men det finns ett parti som demonstrat­ivt reser sig upp och tågar ut ur Storkyrkan i protest när biskopen talar kring dessa självklara svenska grundvärde­ringar. Som tar det som en kränkning och har som överordnat mål att ändra på just detta.

ATT ÖVRIGA PARTIER kan samarbeta beror oftast på att man i sakfrågor är överens. När SD tycker att även de kan få vara med eftersom de också delar inställnin­gen i enskilda frågor missar man den springande punkten.

Nämligen vilket samhälle man på sikt vill jobba för. Ett samhälle där politiker bestämmer vilka medier som får höras. Ett samhälle där invandrare alltid ska leva med vissheten att de kan ”åka ut” när som helst.

Ett samhälle som vill införa angiveri och olika nivåer av medborgars­kapet. Ett samhälle där politiker står bakom sajter som sprider hat och fördomar.

Det är av liknande skäl de flesta partier inte heller vill ha samarbete med Vänsterpar­tiet.

För Vänsterpar­tiet vill jobba för ett socialisti­skt samhälle där den privata äganderätt­en ska fasas ut.

OM DET BARA hade handlat om att komma överens i sakfrågor hade inte SD behövt finnas. De finns för att de delar en grundlägga­nde värdering om att alla människor inte är lika mycket värda. Det kan man kalla olika saker men det går inte att förklara bort, det är där deras kärna och överordnad­e mål är format.

För alla sakfrågor finns andra partier i Sveriges riksdag, vill man inte skriva under på alla människors lika rätt och värde finns bara ett.

Det är det här politikern­a borde fokusera på istället för att kasta SD mellan sig som en het potatis. Det är detta de borde förklara för medborgarn­a gång efter annan istället för att försöka få det till att alla andra partier utom det egna har SD med i rockärmen för att nå makten.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ??
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden