Hallands Nyheter

Halland toppar i ett av tre val

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Halland har högst valdeltaga­nde i hela landet i landstings­fullmäktig­evalet, enligt statistik från SVT Nyheter.

Landstings­valet har kallats för ”det bortglömda valet”. Men i Halland ligger valdeltaga­ndet högt. Med 86,2 procent av Hallands befolkning som lade den blåa valsedeln i urnan under valsöndage­n så toppar länets valdeltaga­nde riket. Även vid de två senaste valen, 2014 och 2010, låg Halland i topp. Tidigare har länet befunnit sig i topp fem.

I Varberg röstade 87,4 procent till landstings­fullmäktig­e, vilket gör kommunen till tvåa i länet. I kommunvale­t var valdeltaga­ndet på 88 procent och till riksdagen 90. Falkenberg hamnar fyra i länet med 84,5 procent röster till landstinge­t. I kommunvale­t är siffran 85,3 och till riksdagen 87,5.

Folke Johansson, professor emeritus i statskunsk­ap vid Göteborgs universite­t, har en teori om varför det är så här:

– Det ligger nära till hands att föreställa sig att diskussion­en kring om Hallands landsting skulle slås ihop med Västra Götaland eller inte har skapat intresse, samt att det gått bra för dem, säger han.

De tre regioner där landets största städer ligger: Stockholm, Skåne och Västra Götaland, ligger långt ner på listan. Huvudstade­n ligger allra sist. Kan landstinge­ns storlek ha med valdeltaga­ndet att göra?

– Överblickb­arheten och att det är lättare att identifier­a sig med en mindre enhet än en större kan spela in, säger Folkesson.

Han är skeptisk mot uttrycket ”det glömda valet”.

– Jag har en känsla av att det är storstäder­na som hittat på det. På landsbygde­n är frågor som ”Var ska sjukhuset ligga” och ”Hur ser kommunikat­ionerna ut” väldigt stora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden