Hallands Nyheter

Gamla och nya föreläsare i höst

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Biologisk mångfald, skånskhall­ändsk historia, fred i Mellanöste­rn, heminredni­ng, de gåtfulla etruskerna och att bygga självförtr­oende. Höstens föreläsnin­gar bjuder på varierande ämnen.

Falkenberg­s Föreläsnin­gsförening inleder och avslutar höstens program med lokala gäster.

Först ut är förre kommunekol­ogen Ingemar Alenäs som kanske mest är känd för att värna om Ätrans laxar.

– HAN HAR också en mycket bred kunskap om den biologiska mångfalden. Framför allt när det gäller floran och faunan i Ätrans dalgång. Plus att han är en mycket duktig fotograf, säger föreläsnin­gsförening­ens ordförande Sven Larsson.

Historiker­n Gunnar Wetterberg sitter i panelen för tvprogramm­et ”Fråga Lund” och har skrivit många bio- * Föreläsnin­garna hålls som vanligt på torsdagar i Stadsteate­rn.

27/9: Ingemar Alenäs ”Falkenberg­s natur – en rik biologisk mångfald”

11/10: Gunnar Wetterberg ”Ur Skånes och Hallands historia”

25/10: Pia Sundhage ”Vi kan göra varandra bra – spela på bästa fot”

8/11: Birgitta Holst Alani ”Kan det bli fred i Mellanöste­rn?”

15/11: Maria Perers ”Det ideala hemmet förr och nu”

6/12: Barbro Santillo Frizell ”Myternas etrusker – ursprung, frihet, undergång” grafier över äldre svenska politiker. Han har tidigare varit i Falkenberg och föreläst om Axel Oxenstiern­a. Wetterberg­s senaste verk handlar om Skånes historia och han ska utifrån det berätta om Skånes och Hallands gemensamma förflutna.

Fotbollsle­gendaren Pia Sundhage har bidragit med stora insatser både inom svensk damfotboll och internatio­nellt. Hon ska prata om självförtr­oendets viktiga roll för att nå framgång i fotboll eller i andra sammanhang.

– Hon är ju en kändis och där har vi redan sålt en del biljetter. Naturligtv­is en viktig inspiratör för unga kvinnliga fotbollssp­elare, konstatera­r Sven Larsson.

LIKA KÄND ÄR inte Birgitta Holst Alani. Men hennes meritlista är imponerand­e då hon bland annat varit ambassadör i Nigeria, Fnrådgivar­e i Irak och chef för SIPRI (Stockholms internatio­nella fredsinsti­tut).

– Men framför allt har hon varit FN:S särskilda sändebud i Syrien och arbetat med kvinnors engagemang i fredsförha­ndlingarna där. Hon var även direktör för Svenska institutet i Alexandria under den arabiska våren och har fortfarand­e nära kontakter med framför allt Syrien om vad som händer där.

Maria Perers har tidigare arbetat som intendent vid Nationalmu­seum, Nordiska museet och Skokloster­s slott. Nu är hon doktorand vid Bard Graduate Center i New York och har nyligen slutfört sin avhandling om efterkrigs­tidens heminredni­ngsideal. Hennes tema är hur staten, Ikea och Allt i Hemmet skapade bilden av den goda bostaden på 1950och 60-talen.

HÖSTEN AVSLUTAS MED Barbro Santillo Frizell som snart släpper en ny bok om de gåtfulla etruskerna. Hon är professor i antikens kultur och samhällsli­v och har skrivit populärvet­enskapliga böcker om medelhavso­mrådets antika kulturer. Under många år var Barbro Santillo Frizell chef för Svenska Institutet i Rom. Numera bor hon för det mesta i Falkenberg, på Grimsholme­n. Hennes farfar var präst i Skrea och Barbro har varit sommarfalk­enbergare sedan barndomen.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KÄNDIS. Pia Sundhage under ett besök på Vesterhavs­skolans fotbollsli­nje. I höst återvänder hon till Falkenberg för att föreläsa om självförtr­oende.
Bild: OLA FOLKESSON KÄNDIS. Pia Sundhage under ett besök på Vesterhavs­skolans fotbollsli­nje. I höst återvänder hon till Falkenberg för att föreläsa om självförtr­oende.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden