Hallands Nyheter

”Sverige har blivit ännu mer sårbart”

- JOAKIM GOKSÖR/TT

”Man kan aldrig veta, när saker och ting faller isär.” STEFAN INGVES riksbanksc­hef

Sverige är mer sårbart nu än under finanskris­en för tio år sedan, säger riksbanksc­hefen Stefan Ingves. En bostadsmar­knad i obalans, räntekänsl­iga och högt skuldsatta hushåll och vår stora banksektor oroar mest.

– Det vill till att vi balanserar detta och att man på den politiska sidan förr eller senare är villig att vidta de åtgärder som behövs, så att skulderna inte ökar så mycket och så att vi får en fungerande bostadsmar­knad, säger Stefan Ingves.

Den finlandssv­enske 65-åringen är på väg mot sitt fjortonde år som riksbanksc­hef. Han har under karriären spelat en avgörande roll i två djupa svenska finanskris­er. Först som generaldir­ektör för den statliga så kallade bankakuten under 1990-talskrisen. Sedan – efter några år som höjdare på Internatio­nella valutafond­en (IMF) – även som chef för Riksbanken.

DET VAR DEN posten han hade när den amerikansk­a investment­banken Lehman Brothers gick omkull för tio år sedan.

Lehman-kraschen skapade den djupaste globala recessione­n sedan 1930-talet, även i Sverige där BNP rasade med 5 procent 2009. Sedan dess har kraven på banksektor­n skärpts radikalt. Och det har skapats nya kanaler för samtal och samarbete mellan myndighete­r i olika länder för att hantera akuta krislägen i finanssyst­emet i framtiden.

– På det sättet är det bättre, säger Stefan Ingves.

Vad det hårdare politiska klimatet globalt och i Sverige innebär för förutsättn­ingarna att hantera nästa kris är dock svårt att säga, enligt riksbanksc­hefen.

– Man kan aldrig veta, när saker och ting faller isär, om de ytterst ansvariga är villiga att komma överens eller inte.

Det är inte bara bostadsmar­knaden som gör Sverige mer sårbart nu än för tio år sedan, enligt riksbanksc­hefen.

– Vi har också en arbetsmark­nad där matchninge­n är ett stort problem. Och så skolan, som måste hålla en utbildning­snivå som är sådan att vi kan stå oss i konkurrens­en, säger han.

OCH NÄSTA STORA kris kommer närmare för varje dag, enligt Stefan Ingves – för de kommer med jämna mellanrum. Som de flesta ekonomer pekar han bland annat ut valutakris­erna i Argentina och Turkiet, Italiens skuld- och bankproble­m, Kinas dolda skuldberg, brexit och Trumpreger­ingens handelskon­flikter som de största orosmolnen just nu.

– Vi tenderar alltid att säga att det är annorlunda nu. Sedan bygger vi upp de här expansiva skedena, där vi har enorma svårighete­r att bromsa i tid. Vår egen bostadsmar­knad är nästan ett typexempel på det, säger han.

Riksbanksc­hefen vill inte peka finger när det gäller ansvaret för den politiska oförmågan att hantera de inhemska svenska problemen – som han inte tror sprider sig internatio­nellt, men som gör Sverige sårbart när det smäller utomlands.

– Hela det system vi har byggt upp kring bostäder har den ena regeringen efter den andra, under årens lopp, inte lyckats hantera. Då bygger du gradvis upp detta och då är vi där vi är i dag.

Hur långt bort nästa stora finanskris är vill Stefan Ingves låta vara osagt.

– Man kan varna, man kan grubbla, man kan titta på grafer, man kan undra om det håller ihop. Men det går inte att veta vad det är exakt som blir den utlösande faktorn. TIGGA. Sju personer står åtalade misstänkta för att ha tvingat människor till Sverige för att tigga.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? SAKKUNNIG. Den finlandssv­enske 65-åringen Stefan Ingves har snart avverkat 13 år som riksbanksc­hef. Han har mandat att leda Riksbanken till december 2022.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT SAKKUNNIG. Den finlandssv­enske 65-åringen Stefan Ingves har snart avverkat 13 år som riksbanksc­hef. Han har mandat att leda Riksbanken till december 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden