Hallands Nyheter

Liga tvingade

SVERIGE: ÅTTA ÅTALAS I STOR MÄNNISKOHA­NDELSHÄRVA

-

När tiggarna inte fick ihop tillräckli­gt med pengar eller somnade på sin plats blev de slagna och straffade av sina plågoandar. – Jag fick 500 kronor i böter när jag gick in för att köpa bröd för jag hade inte ätit på två dagar, säger ett av offren i Sveriges största människoha­ndelshärva.

Hemma i norra Bulgarien levde den leversjuka kvinnan på sin sjukpensio­n om knappt 1 000 svenska kronor. När en man erbjöd henne att åka till Sverige för att plocka bär för en månadslön på drygt 3000 kronor kunde hon inte tacka nej.

– Jag sade att jag var sjuk, men han sade att han skulle ta hand om mig, säger kvinnan i ett tolkat polisförhö­r.

HON FICK SJÄLV betala mannen för resan, men något jobb som bärplockar­e fanns inte i Sverige. Inte heller någon utlovad lägenhet med sovrum och toalett. I stället hamnade kvinnan i en skog utanför Växjö där hon fick bo tillsamman­s med över 20 andra utsatta människor i tält, bilar och husvagnar utan värme. Omgående tvingades hon att börja tigga – utan att få behålla några pengar.

– Jag sade till honom att jag vägrar att tigga. Då sade han att han ska slå ihjäl mig, säger kvinnan, som varken kan läsa, skriva eller räkna.

Kvinnan är en av 13 bulgariska medborgare som ingår i det stora människoha­ndelsåtal som nu har väckts mot sju landsmän och en svensk man. Runt två miljoner kronor ska ha förts ut från Sverige till Bulgarien under knappt två års tid.

– Sett till människoha­ndel avseende tiggeriver­ksamhet är det här bland de största åtalen som väckts i Sverige, säger Måns Biörklund, åklagare vid riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et.

NÄTVERKET BESTÅR huvudsakli­gen av en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn. Polisens spaning visar att runt 60 människor kan ha varit i ligans järngrepp,

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT/ARKIV ??
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden