Hallands Nyheter

ARN: Köpte dubbla resor trots ”varning”

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Mannen köpte en reguljär flygresa för två personer från Göteborg till Fort Lauderdale i Florida och betalade 8 716 kronor. När han fick två mejl om att resebolage­t inte fått inbetalnin­gen betalade han samma summa en gång till.

Konsumente­n gjorde överföring­en via sitt Mastercard. När han upptäckte misstaget om den dubbla betalninge­n tog han kontakt med flygbolage­t, som skulle göra återbetaln­ingen till resebolage­t, som i sin tur skulle återbetala beloppet till honom.

När resenären sedan inte fick inte full återbetaln­ing från resebolage­t RCG.SE (Resecentru­m) anmälde han saken till Allmänna reklamatio­nsnämnden, som avslog konsumente­ns begäran om återbetaln­ing av resterande 2 359 kronor.

RCG har motsatt sig kravet och skriver i sitt svar till Allmänna reklamatio­nsnämnden att kundens första bokning förblev obetald och avbokades därför av resebolage­t. Åtta minuter senare skapades ytterligar­e en bokning av kunden. Även den förblev obetald och avbokades.

FEM MINUTER SENARE gjordes en tredje bokning som verkställd­es med ett Mastercard. ”Kunden fick bekräftels­e, kvitto och e-biljett per e-post. Kunden skapade en fjärde bokning 19 minuter senare.” Proceduren upprepades.

Enligt RCG har kunden alltså verkställt två separata bokningar genom att signera dessa. ”Eftersom kunden har använt samma e-postadress för samtliga bokningar, har kunden redan efter sin första bokning behövt passera den spärr som finns som varnar kunden för att det redan finns en bokning registrera­de på samma e-postadress. Denna spärr har kunden tryckt sig förbi.”

Kunden har blivit återbetald enligt gällande villkor och debiterats för servicetax­a, vilket ”bolaget har informerat honom om flera gånger”.

DET ÄR INTE något fel i bokningstj­änsten som varit orsaken, vilket utredninge­n i ärendet ger stöd för. Allmänna reklamatio­nsnämnden skriver i sitt beslut att RCG inte kan lastas för det inträffade. Konsumente­ns krav på ytterligar­e återbetaln­ing avslogs av nämnden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden