Hallands Nyheter

Brygge – en väl bevarad hemlighet RESOR:

EN HISTORISK STAD PERFEKT FÖR MYSIGA PROMENADER

-

Brygges första storhetsti­d ligger långt tillbaka i tiden, då handel över havet och väverier byggde stadens välstånd:

– En spansk handelsman beskrev i mitten av 1400-talet hur han räknade till inte mindre än 700 båtar i Brygges hamn på en enda dag. Minnewater, som den före detta hamnbassän­gen heter i dag, är känd för sina många svanar och en plats för romantiska kärleksmöt­en, berättar guiden Frida Wydaeghe.

MEN FÖRBINDELS­EN MED havet av sand blockerade­s i slutet på århundrade­t. Engelsmänn­en började själva ta hand om den ull som exporterat­s till Brygges väverier och ett bråk med kung Maximilan I gjorde att handeln flyttade från Brygge till Antwerpen.

Staden gled då in i en flerhundra­årig Törnrosasö­mn, endast bruten av spetsknypp­lingsboome­n, som gav ett tillfällig­t uppsving på 1600-talet.

År 1892 kom den belgiske skalden Georges Rodenbachs bok med den ödesmättad­e titeln ”Bruges-la-mort” (Brygges död) ut och lockade dåtidens turister till staden, som äntligen började se en ljusning igen. I dag kommer många turister för kultfilmen ”In Bruges” (2008), med Colin Farrell och Brendan Gleeson som två skurkar som håller sig undan lagen efter ett beställnin­gsmord som har gått fel.

FÖRRA ÅRET KOM drygt åtta miljoner turister hit, bland annat för att gå de 366 trappstege­n till toppen av det lutande klocktorne­t Belfort, på det stora torget Markt. Utsikten där uppifrån är magnifik.

Flera kyrkor hyser berömda skatter, som Basiliek van het Heilig-bloed, där en bit tyg med droppar av Jesu blod på förvaras, eller Onze-lieve-vrouwekerk­s vackra Michelange­lo-skulptur ”Madonna med barn”, en märkligt levande uppenbarel­se i hårdaste marmor.

Att gå en guidad tur är klokt. Brygge är i och för sig underbart vacker om man planlöst bara strövar runt. Det finns gott om kyrkor, museer och ståtliga byggnader att besöka, men här finns också gott om svårfunna pärlor som man lätt missar på egen hand.

Med medeltida rötter är en promenad smått magisk bland smala gränder, tinnar och torn. Den sandiga kusten, bara en cykeltur bort, är en av Europas bäst bevarade semesterhe­mligheter.

BEGIJNHOF ÄR EN av dem, grundat år 1245, ett muromgärda­t kvarter där det bara får bo katolska kvinnor, som alla lever ett nunnelikt liv. Här får besökarna bara prata lågmält och vid solnedgång­en låses portarna, vilket man har gjort i snart 800 år.

Bäst är att ta en stadsprome­nad i arla morgonstun­d innan dagturiste­rna har anlänt, eller i skymningen när de åkt. Då är skönheten som störst och kvällens fasadbelys­ta byggnader smått magiska.

 ??  ?? BÄSTA TIDEN. Allra bäst är Brygge tidiga morgnar och i skymningen, då lugn råder.
BÄSTA TIDEN. Allra bäst är Brygge tidiga morgnar och i skymningen, då lugn råder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden