Hallands Nyheter

Sara Stridsberg har lämnat det gamla bakom sig

LITTERATUR: EFTER AKADEMIKRI­SEN KOMMER NU NY BOK

- SARA ULLBERG/TT

Hon har lämnat det gamla bakom sig, rusar bara framåt. Arbetet med nya romanen Kärlekens Antarktis har präglats av en stark känsla av oförsiktig­het, säger Sara Stridsberg. – Jag tror att jag har smittats av romanens själ, den där känslan av att ”gör med mig vad ni vill, allt går ändå sönder”.

Nej, hon talar inte om Svenska Akademien. Kärlekens Antarktis är visserlige­n till stora delar skriven under Sara Stridsberg­s tid som akademiled­amot, men den första impulsen dök upp innan hon blev invald i den numera djupt krisdrabba­de institutio­nen. Och trots att uppdraget var intensivt har hon aldrig känt sig hämmad av det i sitt skrivande.

– JAG HAR alltid tagit mig tid att skriva. Jag har skrivit igenom allt. För kanske 15 år sedan jobbade jag heltid, men då gick jag upp halv sex och skrev innan jag gick till jobbet klockan åtta. Det ska mer till än Svenska Akademien för att stoppa mig, säger hon.

Mycket mer än så blir inte sagt om Akademien. Sara Stridsberg avböjer vänligt men icke förhandlin­gsbart att tala om den period som fick sitt definitiva avslut den 3 maj i år då hon tog sitt utträde. I dag betraktar hon händelsern­a kring institutio­nen utifrån, ”som gemene man och kvinna” och framhåller att hon är långt mer intressera­d av den politiska situatione­n.

– Jag kan känna en vibration på gatorna, någon sorts väntan, en andlös väntan. Som det står någonstans i boken ”gudarna håller andan”, säger hon.

Var började arbetet med Kärlekens Antarktis? Kanske med ett reportage om en fånge på Guantánamo, en man som sade ”Ta en bild på mig när jag är död”.

– De orden klingade i mig i flera år. Det var något så drabbande med hans röst, att han sade ”titta på mig, jag har varit här, här är min kropp, jag är snart död, ta åtminstone en bild och berätta att jag var här, berätta om mig!”.

I KÄRLEKENS ANTARKTIS är det Kristina som vänder sig till läsaren med samma uppfordran­de röst. Hon befinner sig ute i skogen med sin mördare, inom loppet av bokens

två första sidor ska hennes kropp styckas i sju delar och hennes huvud sänkas i ett avfallshål fullt av frätande syror. Ändå fortsätter hon att berätta sin historia.

KRISTINA ÄR DEN perfekta projektion­sytan för vår tids makabra beroende av underhålln­ingsvåld. Missbrukar­e och prostituer­ad, ung och utsatt. Hon är den strypta kvinnan i skogen, en person som i det allmänna medvetande­t snart reduceras till ett suddigt passfoto i en artikel om ett olöst mordfall. Hur tänkte du kring mord som underhålln­ing, hur kvinnor mördas på tv kväll efter kväll? Visste du direkt hur du skulle förhålla dig till det?

– Nej, jag tror bara att jag följde ett slags motröst som sade ”men vill ni ha de här döda kvinnorna, då ska ni få dem. Här är jag nu död i skogen. Och nu ska ni se på mig. Se mig försvinna, se på mig utan att se bort.”

Mot brutalitet­en, mot döden och de våldsamma detaljerna står Kristinas egen röst, konstatera­r hon. Kärlekens Antarktis är en skildring av ett helt människoli­v, av barndomen

”Det hjälper inte att lägga ett pussel. Det är kanske det jag vill göra med mina böcker, skriva om det olösliga. ” SARA STRIDSBERG

med föräldrarn­a Raksha och Ivan, av missbruket som ”aldrig var ett val”, av barnen Valle och Solveig – den ena tvångshämt­ad av myndighete­rna, den andra frivilligt överlämnad, som ett slags kärlekshan­dling.

Det finns en enorm svärta i Kärlekens Antarktis, men också ljus och försoning. Sara Stridsberg söker efter det goda, det som går att älska, hos de människor hon skriver om. Den skrivna texten är också ett sätt att hantera världen som den är, djupt orättvis och obegriplig, full av gåtor som aldrig får några svar.

– Kristinas död är inget som går att lösa. Det hjälper inte att hitta en mördare, det hjälper inte att lägga ett pussel. Det är kanske det jag vill göra med mina böcker, skriva om det olösliga. Att beskydda en flicka som hon kräver något större. Politik, empati, människokä­rlek.

HENNES EGET LIV har förändrats drastiskt de senaste åren, konstatera­r hon, utan att gå in på privata detaljer. En explosiv och intensiv period i livet är över och när den tog slut ville hon bara dra sig undan. I samma veva ”dog” en roman som hon hade hållit på att skriva – och Kärlekens Antarktis tog vid.

Skrivandet har, som vanligt, varit intensivt, men den här gången har hon också känt sig oförsiktig och oaktsam, texter har tappats bort, ibland har hon suttit och våndats över åtta olika dokument med ändringar i alla versioner.

– Jag är så glad att den är fångad i en bok nu. Nu kan jag inte förstöra den.

 ??  ?? LÅTER HÅRET BLI GRÅTT. Sara Stridsberg har slutat färga sitt långa hår. ”Jag kände att det inte anstår mig att göra mig varken mindre eller yngre än jag är. Det kändes väldigt ovärdigt. Jagär inte ung, jag tillhör den vuxna delen av det här samhället”, säger hon.
LÅTER HÅRET BLI GRÅTT. Sara Stridsberg har slutat färga sitt långa hår. ”Jag kände att det inte anstår mig att göra mig varken mindre eller yngre än jag är. Det kändes väldigt ovärdigt. Jagär inte ung, jag tillhör den vuxna delen av det här samhället”, säger hon.
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ??
Bild: JESSICA GOW/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden