Hallands Nyheter

Smashar ska förbättra målvaktern­as reaktion

- MATTIAS NILSSON mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

HK Varbergs målvakter ska bli bättre med hjälp av en racket och tennisboll­ar. – Det är en jättebra övning för målvakter som vi kör så ofta vi kan, säger målvaktstr­änaren Haris Pilavdzija.

I år består HK Varbergs målvaktsup­psättning av en trio: Calle Aronius, egna produkten Albin Börjesson, född 2000, och nyförvärve­t från Tumba Viktor Bergström. Vi träffar dem på en av veckans träningar. Och då får de försöka stoppa bollarna som Haris Pilavdzija smashar mot dem.

– De får fokusera på en mindre boll i högre fart. Kan man rädda en sådan så kan man också rädda en lite större handboll, säger Haris och fortsätter:

– Det är en ganska vanlig träning för målvakter och vi har kört den frekvent i ett år sedan jag varit här. Man kan variera med styrda skott, eller mer fritt.

– Vi körde detta i Tumba också, och det är bra, man blir snabb. Man hinner reagera snabbare på den stora bollen sedan. Den går inte lika fort som den lilla, säger Viktor Bergström.

Viktor Bergström hade en del anbud att välja mellan inför säsongen.

– Fyra, fem klubbar, bland annat

– Förra året var jag med på så många träningar jag kunde. Och nu har det blivit mer och mer. Det är roligt.

Hur är det att ha Calle och Viktor som kolleger?

– De är schyssta gubbar, det märks knappt att jag är yngre, säger Albin.

Calle Aronius är taggad efter förra årets kval.

– Det var en häftig upplevelse, och det vill man göra igen, men bättre.

Det är Calle som tipsat Viktor Bergström att stå kvar längre inne i målet. Är man två meter lång så finns ju storlek att täcka skott med. Stockholma­ren visar sig ha vissa ritualer vid match.

– Det är en liten hemlighet egentligen. Jag har lagt i två mynt i skorna och då gick det bra och då har jag fortsatt med det.

Det ryktas om att du gillar Yoggi också?

– Ja, det blir en liter yoghurt före match.

De övriga två målvaktern­a har inte samma aptit. Men de är laddade inför söndagens hemmapremi­är mot Anderstorp i Arena Varberg. Och reaktionss­nabbheten kommer det inte vara något fel på...

 ?? Bild: MATTIAS NILSSON ?? TAR TILL HJÄLPMEDEL. Haris Pilavdzija använder racket och tennisboll­ar och smashar slag mot Viktor Bergström.
Bild: MATTIAS NILSSON TAR TILL HJÄLPMEDEL. Haris Pilavdzija använder racket och tennisboll­ar och smashar slag mot Viktor Bergström.
 ??  ?? Se webb-tv-inslaget från HK Varbergs målvaktstr­äning.
Se webb-tv-inslaget från HK Varbergs målvaktstr­äning.
 ??  ?? TRIO I KASSEN. Albin Börjesson, Calle Aronius och Viktor Bergström utgör HK Varbergs målvaktsup­psättning i år.
TRIO I KASSEN. Albin Börjesson, Calle Aronius och Viktor Bergström utgör HK Varbergs målvaktsup­psättning i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden