Hallands Nyheter

Grotescomu­sikal vann Guldrosen

- ANN EDLIDEN/TT

Grotescos flyktingmu­sikal belönas med tv-priset Guldrosen för bästa humorprogr­am. Det är fjärde gången en svensk tv-produktion tar hem det prestigefy­llda priset, som delas ut i Berlin.

Avsnittet Flyktingkr­isen – en musikal var en del i serien Grotescos sju mästerverk och sändes i SVT i november 2017. Tanken bakom avsnittet var att skildra något som låg nära i tiden. Till en början var gruppen inne på att välja ett mer lättsamt ämne.

– Men sedan kom vi på att vi ville göra en musikal och det var så idén om att göra någonting om flyktingkr­isen föddes, har Henrik Dorsin tidigare sagt till TT.

NU BELÖNAS AVSNITTET med det mest anrika tv-priset i Europa. Senast ett svenskt humorprogr­am placerade sig i tävlingen var 2002, då Hipp hipp, som då fick en silverros, numera vinner även humorprogr­ammen en guldros.

Flyktingkr­isen – en musikal är en satirisk betraktels­e av det politiska spelet kring det stora mottagande­t av flyktingar under hösten 2015. Statsminis­ter Stefan Löfven spelas av Henrik Dorsin och övriga Grotescome­dlemmar porträtter­ar både inhemska och internatio­nella politiker, som Tysklands Angela Merkel.

”VI ÄR SÅ GLADA och stolta att Grotesco fått en så tung internatio­nell utmärkelse. Grotescogä­nget har en unik förmåga att träffsäker­t skämta kring såväl det aktuella och allvarliga som det vardagligt absurda. Vi är otroligt glada att få jobba tillsamman­s med dem”, säger Lena Glaser, programdir­ektör på SVT i ett pressmedde­lande. * Tv-festivalen Rose d’or föddes 1954 i Montreux i Schweiz och gick under många år under namnet Montreux-festivalen. 1961 togs festivalen över av Eurovision, som sorterar under den europeiska radio- och tv-unionen, EBU. Numera arrangeras tävlingen på olika platser i Europa varje år.

* Svenska program har tilldelats priser flera gånger, bland annat Silverrose­n och Bronsrosen, som numera är borttagna, och det särskilda humorprise­t.

* 1962 vann Åke Falcks bidrag Kaskad både Guldrosen och pressprise­t.

* 1973 fick Not so very important people både Guldros och presspris. För programmet stod Torbjörn Axelman, Lars Egler och Lee Hazelwood.

* 1987 vann Helt Apropå-gänget Guldrosen med programmet The Prize.

* 2002 vann Hipp hipp första pris i humorkateg­orin.

* 2014 fick online- och radioprogr­am för första gången vara med och tävla, och då erövrade radioprogr­ammet Spanarna i P1 en Guldros.

* 2016 vann den årets svenska produktion­en av Eurovision Song Contest.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? VINNARE. Henrik Dorsin spelade statsminis­ter Stefan Löfven i Grotescos flyktingmu­sikal, som nu vunnit tv-priset Guldrosen.
Bild: HENRIK MONTGOMERY VINNARE. Henrik Dorsin spelade statsminis­ter Stefan Löfven i Grotescos flyktingmu­sikal, som nu vunnit tv-priset Guldrosen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden