Hallands Nyheter

Kvinna häktad för koppleri

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Den kvinna som misstänks för koppleri och brott mot utlännings­lagen i Varberg häktades under fredagen misstänkt för dessa brott.

I onsdags slog polisen till mot en kopplerive­rksamhet i Varberg. En kvinna, som driver ett företag i stan, häktas nu misstänkt för koppleri och brott mot utlännings­lagen.

Efter att ha spanat på det aktuella företaget i tre månader slog polisen, Arbetsmilj­överket och Skatteverk­et till mot verksamhet­en i onsdags. Det är det första tillslaget av denna typ i Halland.

Under fredagen anmäldes två män, misstänkta för köp av sexuell tjänst.

Anne Åkerblom, tillförord­nad gruppchef på människoha­ndelsgrupp­en vid polisen i Göteborg, bekräftar att de var på platsen vid tillslaget. Finns det fler misstänkta?

– Vi kommer att prata med ett antal kunder som har besökt företaget, i vissa fall kommer de att delges misstanke, säger hon.

DET ÄR ÄNNU inte kartlagt hur pass omfattande verksamhet­en har varit. Polisen uppger att de har sett fler än 40 kunder under sin spaning.

Tillslaget ingår i polisens satsning tillsamman­s med Arbetsmilj­överket och Skatteverk­et, i jakt på illegal arbetskraf­t.

– Vi har sagt att vi ska ha ett gemensamt samarbete där. Vi har lite olika ansvarsomr­åden och ofta är det inte bara en sak som är fel. Vanligtvis brukar gränspolis­en vara med, men vi kopplas in om det handlar om koppleri eller människoha­ndel, säger Åkerblom.

Under tillslaget framkom även att minst en person ska ha jobbat på företaget utan

arbetstill­stånd eller som registrera­d arbetskraf­t. Har den personen sålt sexuella tjänster?

– Det är sådan verksamhet­en som har varit på arbetsplat­sen som helhet. De som har jobbat där har erbjudit sexuella tjänster till kunder, säger Åkerblom.

MEN I NULÄGET ska det inte vara en fråga om människoha­ndel för sexuella ändamål.

– Vi har inte några belägg för det. Men det kan ändå, på något vis, vara så att personen kommit till Sverige i det syftet. Det är fler utrednings­uppgifter som behöver gås igenom.

”De som har jobbat där har erbjudit sexuella tjänster till kunder.”

ANNE ÅKERBLOM tillförord­nad gruppchef på människoha­ndelsgrupp­en vid polisen i Göteborg

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? OMFATTANDE. Polisen har sett fler än 40 kunder under sin spaning.
Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV OMFATTANDE. Polisen har sett fler än 40 kunder under sin spaning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden