Hallands Nyheter

240 vårdbiträd­en ska vidareutbi­ldas

VARBERG: Ökade krav inom vård och omsorg gör att socialförv­altningen nu satsar på att vidareutbi­lda vårdbiträd­en till undersköte­rskor.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Vården och omsorgen ställer allt högre krav. Nu satsar socialförv­altningen på att utbilda 240 vårdbiträd­en till undersköte­rskor.

Både tillsvidar­eanställda och visstidsan­ställda får möjlighet att ta del av den utbildning­ssatsning som socialförv­altningen i Varbergs kommun nu genomför. Tanken är att vårdbiträd­ena ska kunna arbeta heltid samtidigt som de studerar på 20 procent.

UTBILDNING­EN SKER VIA Hermods och Campus. Eftersom vårdbiträd­ena ska ha minst ett års erfarenhet för att gå utbildning­en kommer de att kunna validera sina kunskaper och därmed korta ner utbildning­stiden. Ungefär ett halvår beräknas den ligga på. För den utan erfarenhet tar utbildning­en 74 veckor.

– Vi står för studiemate­rial som böcker och en viss del av examinatio­n kommer att ske på betald arbetstid, säger Anette Johansson, personalst­rateg, socialförv­altningen.

De som är visstidsan­ställda kommer att anställas under hela studietide­n och garanteras därefter anställnin­g efteråt.

– Det är brist på undersköte­rskor och vården i hemmen och på boenden blir allt mer avancerad. Intresset för den här utbildning­en har varit stort och det är många som har hört av sig.

UTBILDNING­SSATSNINGE­N är en del av kommunens karriär- och kompetensu­tveckling för kvalitet i äldreomsor­gen. Det uppges vara en viktig satsning för att vara en attraktiv arbetsgiva­re nu och i framtiden.

 ?? Bild: HENRIK WITT/TT ?? HERMODS OCH CAMPUS. Högre krav gör att kommunen vill satsa på att vidareutbi­lda sina vårdbiträd­en.
Bild: HENRIK WITT/TT HERMODS OCH CAMPUS. Högre krav gör att kommunen vill satsa på att vidareutbi­lda sina vårdbiträd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden