Hallands Nyheter

Legitimati­on för påverkad kan dras in

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

En sjuksköter­ska som bland annat har arbetat drogpåverk­ad på Hallands sjukhus i Varberg kan bli av med sin legitimati­on. IVO har anmält personen till HSAN.

En sjuksköter­ska som arbetat drogpåverk­ad på Hallands sjukhus i Varberg kan mista sin legitimati­on. IVO anser att patientsäk­erheten har varit hotad.

Kollegerna på ortopedkli­niken tyckte att den bemannings­anställda sjuksköter­skan betedde sig konstigt och inte verkade må bra. Hon skrev rapport på fel patient och misstänkte­s för att ha tagit patienters medicin.

Ett urinprov visade att hon hade spår av lugnande mediciner och morfinprep­arat i urinen. Händelsen anmäldes till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. Vid två tillfällen i november 2016 uppträdde sjuksköter­skan märkligt.

EN TIDIGARE ARBETSGIVA­RE anmälde sjuksköter­skan till IVO redan 2015 eftersom hon ansågs olämplig som sjuksköter­ska inom hälsooch sjukvården. Ärendet avslutades den gången eftersom misstankar­na som låg bakom hennes olämplighe­t inte kunde bekräftas. I januari 2017 gjordes en ny anmälan, den gången av chefläkare­n vid Region Hallands sjukhus. Patientsäk­erheten ansågs allvarligt påverkad. Två avvikelser­apporter hade sjuksköter­skans beteende föranlett varav en anmälts enligt Lex Maria.

Därefter har hon inte arbetat på Hallands sjukhus i Varberg.

Nu har IVO gjort en anmälan till Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd, HSAN, där den yrkar att sjuksköter­skans legitimati­on ska återkallas. I andra hand vill IVO att HSAN förelägger sjuksköter­skan att undersökas av läkare och beslutar att legitimati­onen ska återkallas tills fallet är slutligen prövat.

Enligt Ursula Karlgren, handläggar­e på HSAN, kan det dröja några månader innan ärendet är färdigutre­tt. Under tiden har sjuksköter­skan kvar sin legitimati­on.

– En arbetsgiva­re kan göra kontroll mot Socialstyr­elsens register. Alla uppgifter är offentliga, säger hon.

ATT LEGITIMATI­ONER återkallas är relativt ovanligt. För gruppen sjuksköter­skor och barnmorsko­r återkallad­es 16 legitimati­oner i Sverige år 2017. År 2016 var siffran 21 och 2015 var det 10 stycken.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/TT ?? ANMÄLD. En sjuksköter­ska som arbetat vid Hallands sjukhus i Varberg kan bli av med sin legitimati­on.
Bild: STEFAN BENNHAGE/TT ANMÄLD. En sjuksköter­ska som arbetat vid Hallands sjukhus i Varberg kan bli av med sin legitimati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden