Hallands Nyheter

Bölse kvarn slukades av lågorna

FALKENBERG: Morup-stafsinge hembygdsfö­rening vaknade till ett sorgligt besked. Bölse kvarn, som de lagt så mycket arbete på, är nedbrunnen.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se ÅSA LINDQVIST 010-471 52 63 asa.lindqvist@hn.se EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hn.se

Bölse Kvarn brann ned till grunden under natten till söndagen. Vad som har orsakat branden är ännu oklart.

Räddningst­jänsten fick larm klockan 02.45 om en brand i Bölse kvarn, väderkvarn­en längs gamla E 6 mellan Glommen och Morup.

När räddningst­jänst anlände till platsen strax före klockan tre var byggnaden helt övertänd. Arbetet koncentrer­ades till att förhindra spridning till omgivande bebyggelse.

Klockan 03.30 var branden under kontroll.

– Det är bara ett skelett. Byggnaden kommer att brinna ned mer eller mindre. Den kommer inte att gå att rädda. Nu bevakar vi så att elden inte sprider sig, säger Peter Stened, inre befäl på räddningst­jänsten.

SJU-ÅTTA ENHETER FRÅN Falkenberg och Tvååker bekämpade branden under natten.

Länsväg 767 stängdes av under släcknings­arbetet men öppnades igen vid 05-tiden.

Räddningst­jänsten var tidigt på söndagsmor­gon kvar på platsen för eftersläck­ning. Inga personskad­or har rapportera­ts.

Polisen har spärrat av området och kommer att genomföra en teknisk undersökni­ng.

Orsaken till branden är ännu oklar. En förundersö­kning om misstänkt mordbrand har inletts.

– För att kunna spärra av och göra de här initiala åtgärderna måste man ha någon rubricerin­g och då är det mordbrand i nuläget. Jag känner inte till om det finns några konkreta misstankar om det, men man har i alla fall inlett på det, säger polisens presstales­person Peter Adlersson.

KVARNEN HAR STORT historiskt värde. Den uppfördes 1897 och ägs av Morups-stafsinge hembygdsfö­rening. Kvarnen var av den typen som kallas hättkvarn eller holländare.

Hättkvarn lär ha varit en holländsk uppfinning från 1500-talet. Den övre delen, hättan, kunde vridas för att ställa vingarna i vind.

Kultur- och fritidsnäm­nden föreslog 2012 att Bölse kvarn skulle få diplom för god byggnadsvå­rd. Den hade då fått ny stickekläd­nad, nya vingar och ny axel.

Sponsorer, såväl privatpers­oner som företag, bidrog för att göra det möjligt. Hembygdsfö­reningen satsade tid, arbetskraf­t och cirka 50 000 kronor.

 ?? Bild: CARL-GUSTAF JOHNSON ?? KULTURVÄRD­E FÖRSVINNER. Den 121 år gamla kvarnen blev lågornas rov och finns inte mer.
Bild: CARL-GUSTAF JOHNSON KULTURVÄRD­E FÖRSVINNER. Den 121 år gamla kvarnen blev lågornas rov och finns inte mer.
 ?? Bild: CARL-GUSTAF JOHNSON ?? SNABBT FÖRLOPP. Bölse Kvarn stod i lågor i natt, räddningst­jänsten fick koncentrer­a sig på att undvika spridning.
Bild: CARL-GUSTAF JOHNSON SNABBT FÖRLOPP. Bölse Kvarn stod i lågor i natt, räddningst­jänsten fick koncentrer­a sig på att undvika spridning.
 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? AVSPÄRRAT. På söndagsmor­gonen återstod bara förkolnade rester. Polisens tekniker ska undersöka platsen.
Bild: ANNA OSCARSON AVSPÄRRAT. På söndagsmor­gonen återstod bara förkolnade rester. Polisens tekniker ska undersöka platsen.
 ?? Bild: HANS-ERIK LARSSON/ARKIV ?? RENOVERING. Hättan lyfts på plats vid en tidigare renovering av kvarnen.
Bild: HANS-ERIK LARSSON/ARKIV RENOVERING. Hättan lyfts på plats vid en tidigare renovering av kvarnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden