Hallands Nyheter

Tid för regeringen Annie Lööf ?

- PÄR GRANSTEDT Centerpres­sens Nyhetsbyrå

En valrörelse som i hög grad har handlat om trygghet och säkerhet har mynnat ut i ett valresulta­t som skapat en stor osäkerhet om hur vi skall kunna få en funktionsd­uglig regering. Också på ledarsidor runt om i världen kliar man sig i huvudet. Samtidigt verkar det finnas en ganska utbredd uppfattnin­g att det behövs blockövers­kridande lösningar. Problemet är bara att när rödgröna säger det menar man en regering Löfven stödd av ett par allianspar­tier. Och när alliansför­eträdare säger det menar de en regering Kristersso­n stödd av något rödgrönt parti.

DET ÄR KANSKE dags att tänka utanför blockboxen. Sverige har ett bra utgångsläg­e med god ekonomi och sysselsätt­ning. Men vi har ett antal stora utmaningar framför oss: Vi går sannolikt mot ekonomiskt tuffare tider: Vi har en åldrande befolkning och brist på arbetskraf­t, en stor grupp nyanlända migranter som behöver komma in i det svenska samhället på ett bra sätt, ett livsviktig­t Eu-samarbete som knakar i fogarna, och inte minst, en klimatkata­strof i antågande.

Vad som skulle gagna Sverige just nu vore en bred mittenkoal­ition av S, MP och Alliansen.

OM MAN SKILJER ut ytterkants­partierna V och SD så finns det i Sverige en ganska bred samsyn om huvuddrage­n av den väg man bör gå för att möta dessa utmaningar. Skillnaden handlar främst vad man prioritera­r mest, hur kraftfullt man vill agera på olika områden och vilka praktiska lösningar man har. Det är sådant som man kan förhandla och kompromiss­a om.

VÄNSTERPAR­TIET HAR EN annan grundlägga­nde syn på ekonomi, näringsliv och de enskilda initiative­ns betydelse. Sverigedem­okraterna avviker ännu mer genom sin människosy­n, sin inställnin­g till internatio­nellt samarbete, som EU, och till miljö och klimat.

VAD SOM SKULLE gagna Sverige just nu vore en bred mittenkoal­ition av S, Mp och Alliansen. Den skulle ha karaktären av förhandlin­gsregering inriktad på pragmatisk problemlös­ning. Eftersom den skulle ha ett mycket brett stöd i riksdagen, skulle den till och med kunna kosta på sig att något parti ibland drev en egen linje i en hjärtefråg­a. Men huvudlinje­n skulle vara samförstån­dslösninga­r. V och SD skulle ha en viktig granskande opposition­sroll.

EN KNÄCKFRÅGA BLIR förstås rivalitete­n Socialdemo­krater Moderater om statsminis­terposten. Lösningen blir att den varken tillfaller S eller M, utan något av de mindre partierna. Det är också bra att inte ha en förlorare på posten. Den självklara kandidaten blir då Annie Lööf, som också ligger i topp i fråga om allmänhete­ns förtroende.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden