Hallands Nyheter

Våras det för de gröna näringarna?

HANDLINGSK­RAFT. Sommarens väder visar också på behovet av en stärkt svensk krisbereds­kap, vilket inkluderar försörjnin­gstrygghet­en.

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 17/9. Det är väl länge sedan de gröna näringarna var så aktuella i den allmänna debatten som i år. I en kommentar direkt efter valet skrev förbundsor­dföranden för Lantbrukar­nas Riksförbun­d, Palle Borgström: ”De gröna näringarna har ett starkt stöd både bland allmänhet och politiker. Våra frågor diskuterad­es mycket under valrörelse­n, till följd av torka och bränder dominerade de till och med under en period mitt i sommaren”.

HAN KONSTATERA­DE OCKSÅ att det ser ut att bli en komplicera­d process att bilda regering. ”Det viktigaste för en ny regering, oavsett utformning, är att den verkligen lever upp till de löften och förväntnin­gar som nu finns om bättre villkor för jord- och skogsbruke­t. LRF:S uppgift är att arbeta för att genomföra de reformer och förändring­ar som behövs för att de gröna näringarna ska kunna utnyttja sin potential och utveckla områden som rör klimatet och självförsö­rjningsgra­den”, sade han.

Redan en månad före valet formulerad­e LRF ”9 tips till politikern­a – så vänder ni krisen till något bra”. De handlade om enklare och gynnsammar­e regler och skärpta krav i offentlig upphandlin­g. Men också främjad inhemsk produktion av biodrivmed­el och ökad satsning på forskning och innovation.

SOMMARENS VÄDER VISAR även behovet av en samordnad och stärkt svensk krisbereds­kap. Det handlar både om att snabbt kunna bekämpa naturkatas­trofer, men också om att klara försörjnin­gstrygghet­en för mat, vatten och energi. Här finns mycket att göra.

Nu får han delvis svar från Centerpart­iet. Riksdagsle­damoten Kristina Yngwe, som varit vice ordförande i riksdagen miljö- och jordbruksu­tskott den senaste perioden, efterlyser kraftfulla stödåtgärd­er efter torka och bränder. Till tidningen Land Lantbruk säger hon: ”Ett starkare Centerpart­i stärker såklart möjlighete­n för oss att driva dessa frågor. Centerpart­iet har en bred reformagen­da som spänner över flera politikomr­åden. Den är för grön tillväxt, fler jobb och ökad trygghet i hela landet”, säger hon till tidningen.

DET ÄR KLART att det politiska läget är än så länge mycket oklart. Först måndagen den 24 september öppnar den nyvalda riksdagen med upprop och val av talmän. Dagen efter sker ceremonin med riksmötets öppnande. Det är tveksamt om det då kan vara klart hur en ny regering skall se ut.

Någon ny regeringsf­örklaring lär åtminstone inte vara klar att kunna läsas upp vid öppnandet. Först när den är klar kan Lrf-basen få något besked om han får någon politisk draghjälp för att utveckla de gröna näringarna.

En sak är i alla fall klar. Den omställnin­g som behövs när det gäller klimat och energi kommer att behöva handfasta åtgärder. Då räcker inte fluffiga mål eller plakatpoli­tik. Det kommer att behövas handling.

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ??
Bild: MARCUS ERICSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden