Hallands Nyheter

Elbolag växer med fibernät

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

I januari nästa år kommer Varbergsor­tens Elkraft att ta över Kullaslätt­s fibernät – en första etapp i elbolagets utökade verksamhet.

– Fibern växer på landsbygde­n, säger vd:n Björn Fahlgren.

Varbergsor­tens Elkraft är ett elbolag i grunden, men själva beskriver de sig som en ekonomisk förening som ägs av sina medlemmar.

De har runt 11 000 kunder i både Marks och Varbergs kommun, och främst sysslar de med att driva och underhålla elnät.

MEN NU UTÖKAR föreningen sin verksamhet med fibernät. Från och med januari nästa år kommer de att ta över Kullaslätt­s fibernät från deras närmre 100 medlemmar i Veddigeomr­ådet.

Det blir första gången Varbergsor­ten får ansvaret för ett fibernät, men om man får lita på Björn Fahlgren blir det inte sista.

– Det här är nytt för oss. Men på sikt hoppas vi att kunna ta över fler nät, om det finns intresse för det. Och det verkar det finnas, säger han.

Enligt Björn Fahlgren är övertagand­et av fibernätet ett naturligt steg framåt eftersom Varbergsor­tens Elkraft har anlagt många av fibernäten i området. Och Jan Werdelin, ordförande Kullaslätt­s Fibernät, håller med.

– DET VAR ALLTID vår tanke att överlämna fibernätet till en annan aktör. Det måste ju underhålla­s och då har ju Varbergsor­ten lite större muskler än vad vi har.

Medlemmarn­a i Kullaslätt­s fibernät ska nu enbart avveckla sin förening, eftersom fibernätet är överlämnat och deras mål uppnått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden