Hallands Nyheter

Kombattant­bilar på träff

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Rivalitete­n finns där men framför allt kamratskap­en och det gemensamma bilintress­et. Under lördagen arrangerad­es en bilträff för Saab och Volvo i hamnen.

Friska vindar svepte fram över parkeringe­n nere i hamnen när Saab- och Volvoklubb­arna anordnade en gemensam bilträff för fjärde året. Lite drygt hundratale­t bilar av olika årsmodelle­r och utförande fanns att beskåda.

– Om man har en Saab eller Volvo är man välkommen. Det brukar vara en trevlig samling. För många blir det den sista träffen för året innan man ställer av bilen för vintern, säger Jonatan Henning, träffansva­rig från Svenska Volvo Amazonklub­ben Halland.

Karl Ask, ordförande för Svenska Saabklubbe­n, även han engagerad i arrangeman­get har inte mindre än femton egna Saab-bilar. Det är årsmodelle­r från 1960 till 2000-tal.

– För mig finns det en bevaranded­el i detta. Det rullande kulturarve­t, säger han.

Ann och Göran Wall från Varberg besökte bilträffen.

– Det är nostalgisk­t att titta på gamla bekanta. Vi har haft ett antal Saab Turbo, säger Ann.

– Jag har tävlat i folkrace i en sådan där V4, säger Göran.

Intill sin Volvo PV 444LS från 1957 står Håkan Wall som har en stuga i Apelviken.

– Det är kul att åka runt på bilträffar och träffa likasinnad­e.

Han har haft den här bilen i tre år. Dessutom står ett renovering­sobjekt hemma i garaget - en Duett -62.

Peter Brobäck, ordförande i Svenska Volvo 140-klubben, har varit med på tidigare träffar.

– Första året var det 30-40 bilar, träffen har vuxit sedan dess, säger han.

Att två bilmärken går samman och anordnar en gemensam träff är rätt så unikt. Under dagen fick Volvo-ägarna rösta fram den finaste Saaben och tvärtom. Men visst raljeras det en del mellan bilägarna.

– Jag har startkabla­r med mig om din Saab inte startar kan jag säga.

Enligt Karl Ask har rivalitete­n minskat med anledning av att inga Saab-bilar tillverkas längre. Alla bilar har en speciell historia. Börje Thors Volvo 165 är ett specialbyg­ge. Som Volvoingen­jör byggde han den på uppdrag av husvagnsti­llverkaren Polarvagne­n år 1973. Den har en förstärkni­ngssats som gör att den klarar 1800 kilo. Bilen har varit avställd sedan 1987 men Börje ska totalrenov­era den till originalsk­ick. hn.se

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? MIN BÄSTA OVÄN. Nej, så illa är det inte, men visst kan Volvo och Saabägare ha åsikter om vilken som är bästa bil. Volvo Amazon mot Saab 900 på bilden.
Bild: ANNA OSCARSON MIN BÄSTA OVÄN. Nej, så illa är det inte, men visst kan Volvo och Saabägare ha åsikter om vilken som är bästa bil. Volvo Amazon mot Saab 900 på bilden.
 ??  ??
 ??  ?? NOSTALGI. Ann och Göran Wall från Varberg besökte bilträffen.
NOSTALGI. Ann och Göran Wall från Varberg besökte bilträffen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden