Hallands Nyheter

”En kulturskat­t har förstörts”

- ANNA OSCARSON

Medlemmar från Morupstafs­inge hembygdsfö­rening samlades intill de förkolnade resterna av sin forna stolthet Bölse kvarn på söndagsmor­gonen.

Dag Sturesson med familj är Bölse kvarns närmaste granne. De bor sedan fyra år tillbaka i den gamla mjölnarbos­taden. Vid klockan fyra i morse vaknade han av att hans fru skrek: ”kvarnen brinner”.

HAN TITTADE UT och såg förutom den brinnande kvarnen fullt av blåljus, brandbilar och poliser.

Några kaosartade timmar följde då räddningst­jänsten kämpade med hindra branden från att sprida sig till deras boningshus. Bränt

”Det är mycket jobb som lagts ned på kvarnen genom ideella krafter i kvarnkommi­ttén. En kulturskat­t har förstörts.”

SOLVEIG ROSGARDT

gräs och brända träd tyder på att skogen intill kvarnen hade börjat brinna.

– Det känns fruktansvä­rt tråkigt. Kvarnen har stått här så närvarande. Den var en stor del i att vi flyttade hit, säger Dag Sturesson.

SOLVEIG ROSGARDT, ordförande i samhällsfö­reningen, är även hon på plats och beskådar förödelsen.

– Det är mycket jobb som lagts ned på kvarnen genom ideella krafter i kvarnkommi­ttén. En kulturskat­t har förstörts, säger hon.

Medlemmarn­a i samhällsfö­reningen funderar över hur branden har kunnat starta. Kan det vara en engångsgri­ll som stått i närheten? Är den anlagd? De vet i alla fall att elen till kvarnen var avstängd så att ett elfel uppstått borde kunna uteslutas. Är det aktuellt att bygga upp kvarnen på nytt?

– Nej, det skulle kosta för mycket, säger Solveig Rosgardt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden