Hallands Nyheter

”Vi röstar för att avsätta Stefan Löfven”

SVERIGE: VALRESULTA­TET ÄR SLUTRÄKNAT – RIKSDAGSSP­ELET FORTSÄTTER

-

Det slutliga valresulta­tet är spikat. Men de två stora blocken i svensk politik fortsätter båda att hävda att de är störst. ”Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas”, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Alla röster i riksdagsva­let har nu kontrollrä­knats och därmed står det klart att de rödgröna partierna får 144 mandat i riksdagen, Alliansen 143 och Sverigedem­okraterna 62.

Men spelet om riksdagen är därmed inte slut. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) fortsätter att understryk­a att han företräder riksdagens största parti.

”Det slutgiltig­a valresulta­tet visar att vi socialdemo­krater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsu­nderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedem­okraterna”, säger han i ett uttalande.

LÖFVEN TILLÄGGER ATT det bara finns en konstrukti­v lösning för landets bästa: ”att bryta blockpolit­iken”.

”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land”, säger han.

Det är brukligt att riksdagens talman först vänder sig till det parti som är störst i riksdagen med frågan om att bilda regering. * Det fastställd­a riksdagsva­lresultate­t med mandatförd­elningen:

S: 28,3 procent, 100

MP: 4,4 procent, 16

V: 8,0 procent, 28

M: 19,8 procent, 70

KD: 6,3 procent, 22

C: 8,6 procent, 31

L: 5,5 procent, 20

SD: 17,5 procent, 62

Valdeltaga­nde: 87,2 procent

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n fortsätter däremot att hävda att Vänsterpar­tiet inte borde räknas till det rödgröna blockets mandat.

”Det slutliga valresulta­tet är klart, och Alliansen förblir det största regeringsa­lternative­t, långt större än Socialdemo­kraterna och betydligt större än den nuvarande regeringen. Om Stefan Löfven verkligen vill pröva möjlighete­rna att bilda en regering av sitt ’block’ tillsamman­s med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, bör han säga det i klartext”, säger Ulf Kristersso­n i en skriftlig kommentar till TT.

DÅ LÖFVEN NOBBAT erbjudande­t om att bli samarbetsp­artner till en Alliansreg­ering, menar Kristersso­n nu att processen får ha sin gång:

”Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas inom kort. Sedan får talmannen inleda sin viktiga process med att få fram en ny regering.”

Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor vill lyfta fram att stödet för Alliansen ökat, och upprepar målet att regeringen ska bytas ut.

”Den sittande regeringen backar kraftigt och alliansen ökar sitt stöd vilket är en tydlig signal om att väljarna önskar en ny regering”, säger hon enligt ett pressmedde­lande.

STATSVETAR­EN JENNY Madestam slår fast att läget är fortsatt väldigt låst.

”Vi är med största sannolikhe­t på väg mot en bortröstni­ng av Löfven och därefter tar talmansrun­dan vid.” skriver statsvetar­en Jenny Madestam, i en skriftlig kommentar till TT.

Problemet som hon ser det är att två parter låst sig: Socialdemo­kraterna, som vill ha statsminis-

 ??  ?? Ordduellen om vem som har störst stöd i riksdagen fortsät-
Ordduellen om vem som har störst stöd i riksdagen fortsät-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden