Hallands Nyheter

Där missnöjet styr växer makten för SD

- CARL CATO/TT

Lönenivå, utbildning­snivå och befolkning­stäthet är faktorer som överensstä­mmer väl med hur invånarna i en kommun tenderar att rösta. På landsbygde­n dominerar S, V, C och SD, medan storstäder­na är starka fästen för M, L och MP.

Lina Bjerke är inte förvånad över valresulta­tet. Hon är doktor i nationalek­onomi och forskar om landsbygds­frågor vid Internatio­nella handelshög­skolan i Jönköping. Under sommaren tillbringa­de hon tio veckor på resande fot i USA.

– Jag har verkligen förstått varför folk röstade på Donald Trump och det är samma sak här. Det räcker med att åka till Mariannelu­nd för att se det. Det är bortglömda platser som har viljan, men inte resurserna, säger hon.

SKILLNADER­NA MELLAN HUR folk röstar i storstäder och på landsbygde­n är slående. Även om Socialdemo­kraterna fortfarand­e är Sveriges största parti och dominerar i många glesbygdsk­ommuner så händer det mycket om man tittar närmare på statistike­n.

Sverigedem­okraterna växer inte bara i valet till riksdagen utan rycker framåt i allt fler kommuner.

– Det är viktigt att förstå varför det sker. Man tar inte glesbygder­nas utmaningar på allvar, säger Lina Bjerke.

Grovt kan man säga att ju glesare befolkning­en i en kommun är desto större är tendensen att väljarna lutar åt Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet, eller Centerpart­iet. Omvänt är Moderatern­a, Liberalern­a och Miljöparti­et starka i storstäder­na. doktor i nationalek­onomi.

Sverigedem­okraternas starka ställning i det relativt tätbefolka­de södra Sverige gör att de delvis faller utanför mönstret. Men lyfter man ut de södra landskapen och analyserar dem för sig så blir resultatet detsamma – ju glesare folk bor, desto starkare är SD.

– Det spelar roll var man bor, säger Charlotta Mellander, professor i nationalek­onomi och chef för Prosperity institute vid Högskolan i Jönköping.

HON ÄR NOGA med att understryk­a att de statistisk­a överensstä­mmelser hon kan visa genom sin forskning inte säger någonting om orsakssamb­and. Statistike­n säger inte att man röstar moderat för att man tjänar mycket pengar eller att man är miljöparti­st för att man bor på Södermalm i Stockholm.

Men statistike­n fördjupar bilden av Sverige och underlätta­r förståelse­n av väljarnas sympatier.

– Befolkning­stäthet är ett paraply för en rad andra faktorer som utbildning­snivå, lönenivå, industrist­rukturer och inte minst tillgång till offentlig service. När man bor i en tätort poppar det upp en massa urbana fördelar, säger hon.

” Jag har verkligen förstått varför folk röstade på Donald Trump och det är samma sak här.”

LINA BJERKE,

SOCIALDEMO­KRATERNAS stöd i glesbygden kan ha att göra med att partiet av tradition har varit starkt i industrisa­mhällen och på bruksorter. När den offentliga servicen försämras riktas ilskan ofta mot det styrande partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden