Hallands Nyheter

Hostel-bråk en snackis i Kina

- TT

Avvisninge­n av kinesiska turister från ett vandrarhem i Stockholm fortsätter att väcka stor uppmärksam­het i Kina. ”Hur gick det till när kineser dumpades på kyrkogårde­n i Sverige? De här bilderna kommer att ge dig kalla kårar.”, skriver en kinesisk nyhetsport­al.

Det var den 2 september som tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i centrala Stockholm då de anlänt en dag för tidigt och velat stanna i lobbyn.

En film från händelsen visar hur en av personerna bärs ut av polisen och turisterna har även uppgivit för kinesiska medier att körde dem till Skogskyrko­gården, vilket Aftonblade­t var först att rapportera om.

I FREDAGS FICK händelsen stor uppmärksam­het då Kinas ambassad utfärdade en resevarnin­g till kinesiska turister i Sverige. Kinesiska myndighete­r har även tagit upp frågan med svenska UD under helgen.

Historien har väckt stor uppmärksam­het i Kina. Ett inlägg på den kinesiska sociala medie-sajten Weibo har på söndagen fått över 41 000 kommentare­r och delats 18 000 gånger, och Sverige och svensk polis kritiseras både i traditione­lla och sociala medier.

”DE KINESISKA turisterna som avvisades från ett vandrarhem i Stockholm i början av september hade tur att de inte gick ett värre öde till mötes”, skriver den kinesiska nyhetsport­alen Sina.

Sajten hänvisar till ett fall från 2015 i vilket det påstås att en man som ska ha utsatts för liknande behandling av polisen senare avled i en hjärtinfar­kt, och skriver:

”I det avseendet kan den kinesiska familjen skatta sig lycklig.”

Kinesiska Global Times manar till en mer sansad diskussion i en krönika publicerad under söndagen. Anledninge­n till att situatione­n på vandrarhem­met uppstod stavas ”kulturskil­lnader”, heter det:

”Det finns en utbredd bild av att kinesiska turister beter sig olämpligt utomlands och av videomater­ialet som har publicerat­s att döma ser det verkligen ut som att familjen beter sig illa.”

Att personer som stör ordningen förs från en plats av polisen är inte ovanligt. Men Eva Nilsson, presstales­person vid Stockholms­polisen, vill inte kommentera uppgiftern­a i det här fallet.

Händelsen utreds nu av särskilda åklagarkam­maren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden