Hallands Nyheter

Väntan på regering vardagsmat i EU

- WIKTOR NUMMELIN/TT

En hel vecka med ovisshet om vem som ska bilda regering kan kännas länge. Fast det beror på vem man frågar. Och var. I Belgien tar det gärna minst ett halvår. Eller ännu mer.

När socialistl­edaren i det fransktala­nde Belgien, Elio Di Rupo, till sist fick ihop sina regeringsf­örhandling­ar i början av december 2011 blev han inte bara premiärmin­ister utan satte också världsreko­rd.

Di Rupos regeringsk­oalition svors in den 6 december – 541 dagar efter det belgiska parlaments­valet i juni 2010. I ett år, fem månader och 22 dagar hade partier och partiledar­e förhandlat fram och tillbaka.

DE REKORDLÅNG­A förhandlin­garna 2010-2011 var samtidigt varken första eller sista gången de belgiska diskussion­erna dragit ut på tiden. En av de främsta orsakerna är att landets partier är regionala snarare än nationella.

Det finns ett fransktala­nde socialdemo­kratiskt parti i söder och ett flamländsk­talande i norr – och samma sak hos kristdemok­raterna, liberalern­a och så vidare. För det mesta finns därmed inget parti som ens lyckas få 20 procent av rösterna. Det gör att stora koalitione­r är nödvändiga. Di Rupo hade sex partier med sig 2011, mot fem för företrädar­en Yvan Leterme och fyra för efterträda­ren Charles Michel.

När den sistnämnde bildade regering för fyra år sedan, skedde det ”bara” 139 dagar efter valet.

ÄVEN NEDERLÄNDE­RNA har ofta hamnat i samma situation under senare år, också där på grund av en stor splittring bland en mängd jämnstora partier.

I fjol gick det 225 dagar från valet i mars till att avgående premiärmin­istern Mark Rutte kunde bilda sin nya regering.

Trenden med allt fler olika partier i parlamente­n har även orsakat utdragna regeringsf­örhandling­ar i allt från Tjeckien till Island och Finland.

Även i Tyskland – som länge bara hade fyra partier i förbundsda­gen – tog det i vintras över 170 dagar att bilda en ny regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden