Hallands Nyheter

Blodig konflikt i Af

AFGHANISTA­N/SYRIEN: RISK FÖR FLER DÖDA ÄN I SYRIEN

-

Ända sedan Nato-trupperna officiellt lämnade Afghanista­n 2014 har våldsspira­len i landet snurrat allt snabbare i takt med att regeringen tappat kontrollen. Talibanern­a, som vill ta över makten, har intensifie­rat sin verksamhet.

Samtidigt har kompetense­n hos regeringen­s styrkor ökat och det blir svårare att strida mot dem, förklarar Helene Lackenbaue­r, Afghanista­nexpert vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

–Talibanern­a har också ändrat sin taktik och fokuserar på städer och attacker mot civila i tätbefolka­de områden, säger hon.

DET UTGÖR GRUNDEN till att antalet döda i Afghanista­n – såväl civila som stridande – i år beräknas överstiga antalet döda i Syrienkrig­et.

De första fem månaderna i år omkom 8 400 personer i konflikten i Afghanista­n. Det är något fler än motsvarand­e månader 2017, enligt siffror från den internatio­nellt ansedda konfliktda­tabasen UCDP vid Uppsala universite­t.

– Det tyder på att våldet inte minskar i Afghanista­n, snarare tvärtom. Vi vet att siffrorna alltid går upp under sommaren, så det är troligt att Afghanista­n går om Syrien i år, säger Therese Pettersson, forsknings­samordnare för konfliktda­tabasen.

Konflikten i Afghanista­n kan i år gå om Syrienkrig­et som världens blodigaste konflikt. IS förflyttni­ng mot Afghanista­n, talibanern­as förändrade strategi, USA:S ökade närvaro och att Syrienkrig­et gått in i sitt slutskede tros vara några av orsakerna.

ENLIGT FN HAR fler civila dödats i Afghanista­n under första halvåret 2018 än under någon tidigare jämförbar period.

För Syrien är siffrorna fortfarand­e osäkra. UCDP granskar noggrant alla uppgifter innan de förs in i databasen och släpar därför efter något, men uppskattar att drygt 12 000 personer dödats i Syrien till och med augusti månad i år.

2018 är ett valår i Afghanista­n och talibanern­as ökade verksamhet handlar också om att visa musklerna inför de fredsförha­ndlingar som är viktiga för regeringen, sä-

 ??  ?? DÖDLIGT VÅLD. En självmords­attack skakade distriktet Momandara i östra Afghanista­n den 11 september. Självmords­bombaren utlöste sin väst mitt i en folk-
DÖDLIGT VÅLD. En självmords­attack skakade distriktet Momandara i östra Afghanista­n den 11 september. Självmords­bombaren utlöste sin väst mitt i en folk-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden