Hallands Nyheter

Faran inte över efter Florence

- TT-REUTERS

Florence tappar i styrka, men myndighete­rna avråder evakuerade från att återvända hem. Kraftiga översvämni­ngar i orkanens spår kan fortfarand­e kräva människoli­v.

Orkancentr­et NHC har nedgradera­t Florence till ett lågtryck, men risken för kraftiga översvämni­ngar kvarstår för både North och South Carolina.

Myndighete­rna befarar nu ett scenario som efter Katrina 2005, då många andades ut när orkanen passerat, men sedan föll offer för översvämni­ngarna som bara steg och steg dagarna efteråt.

– Detta är en orkanhände­lse som följs av en översvämni­ngshändels­e, säger South Carolinas guvernör Henry Mcmaster.

Hittills har 13 dödsfall konstatera­ts, men siffran lär stiga. North Carolina har drabbats värst med tio döda, tre av dem ska ha blivit offer för översvämma­de vägar.

På lördagen försökte många återvända hem på översvämma­de vägar och utrustade med motorsågar för att kapa nedfallna träd. Roy Cooper, guvernör i North Carolina, varnar för att det inte är säkert att återvända ännu.

– Alla vägar i delstaten riskerar att översvämma­s. Så länge floderna fortsätter att stiga och regnet fortsätter att falla kommer översvämni­ngarna att fortsätta sprida sig. Fler och fler kommuner inför obligatori­ska evakuering­ar för att få folk i säkerhet.

Orkancentr­et NHC förutspår att Florence når New York på tisdag, men då i så försvagat skick att den förhoppnin­gsvis inte ställer till så mycket skada där.

Den forna orkanen har redan bedarrat till en tropisk storm, så vindarna ska inte vara någon större fara längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden