Hallands Nyheter

Os-plats i potten för Sverige

- TT

Svensk fälttävlan börjar veckan med möjlighete­n att spika sin medverkan i OS i Tokyo 2020. Men då krävs en topp 6-placering i lagtävling­en. – Vi är definitivt med och har absolut chansen, säger förbundska­ptenen Fredrik Bergendorf­f.

Efter dressyren och terrängen ligger Sverige sjua på 115,50 straffpoän­g och precis utanför de Os-platser som delas ut på ryttar-vm. Men avståndet upp till femman Australien (112,20) och sexan Tyskland (114,20) är helt klart inom räckhåll inför den avgörande hoppningen.

– VI VILL vara på stora tävlingar, vill bevisa oss mot de bästa. De lagen vi har framför oss är precis de lagen vi vill ha runt om oss, säger förbundska­ptenen.

Skulle fälttävlan­slaget misslyckas finns det andra vägar till Tokyo. Två Os-biljetter delas ut vid EM nästa år och en totalseger i Nations Cup ger olympiskt deltagande.

– Vi är här för att kvala in till OS. Gör vi det betyder det att vi redan nu kan lägga upp en plan för två år framåt, istället för att väldigt mycket fokusera på EM nästa år. Det gör att vi kan ha lite mer orutinerad­e ryttare på EM för att ge fler ryttare chansen att känna på hur det är att vara på ett stort mästerskap. TT: Ni vinner på många sätt ett år om ni kvalar in nu?

– Precis. Vi får SOK (Sveriges olympiska kommitté) i ryggen, det blir säkert lättare att ta hand om våra sponsorer. Att kunna planera framåt direkt skulle vara jättestort, säger förbundska­ptenen.

Efter senskadan på Anna Freskgårds häst Box Quite i terrängrit­ten hänger det på trion Niklas Lindbäck/focus Filiocus, Louise Svensson Jähde/waikiki och Ludwig Svennerstå­l/stinger i den avslutande hoppningen. Samtliga måste lyckas, ingen får bli struken eftersom tre resultat krävs.

Förbundska­ptenen Fredrik Bergendorf­f om det är bra eller inte med en vilodag för hästarna:

– Du får fråga mig på måndag kväll. Det är nog som för oss. Är vi ute och springer mycket, känner vi oss lite stelare dag två än dag ett efteråt. Så kan det säkert vara för en del hästar medan andra säkert mår bra av att få vila en dag.

 ?? Arkivild: JONATHAN NÄCKSTRAND ?? HOPPFULL. Förbundska­ptenen Fredrik Bergendorf­f tror att det svenska laget kan klättra i totalställ­ningen.
Arkivild: JONATHAN NÄCKSTRAND HOPPFULL. Förbundska­ptenen Fredrik Bergendorf­f tror att det svenska laget kan klättra i totalställ­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden