Hallands Nyheter

Imenella och Pira utmanar i Varberg

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Imenella vill utmana finrummen med dancehall och avväpna ordet ”Chagga”. I november kommer hon till Oscars med rapparen Linda Pira och det feministis­ka danskollet­ivet Unruly Gang.

Superaktue­lla Imenella har många järn i elden. Sökandet efter en ny rädsla tog henne till musikbrans­chen, samtidigt som danskarriä­ren fortsätter framåt. På Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby repeteras det för fullt inför premiären av Här, det första gemensamma verket av koreografe­rna Imenella Mohamed och Rut Roos. Med Här vill de utmana vilka konstforme­r som får plats i finrummen och på institutio­nerna, berättar Imenella.

– Att vara här är ingenting jag firar, det är en självklarh­et, säger hon.

IMENELLA LOCKADES SJÄLV av dancehall för ett halvt liv sedan, när dansstilen började synas på tv och i musikvideo­r. Att dancehall-kurser dessutom låg i en helt annan prisklass än andra spelade in i valet.

– Det kostade typ 5 000 kronor att dansa på Danscenter, medan de hade dancehall-klasser i Solna för 400 kronor. Ni fattar ju själva vilka som var på de klasserna. När vi kom till event för dansare var vi blattegrup­pen, säger Imenella.

Det var just i grupper med många olika typer av dansare som Imenella berättar att hon märkte av utanförska­pet som mest.

– Folk buade när vi körde, eller tittade på utan att säga någonting. Vi var inte inkluderad­e, säger hon.

I dag är Imenella en av landets främsta dancehall-koreografe­r. Det har gått så pass bra att hon inte längre känner sig utmanad, vilken är en av anledninga­rna till att hon även kastade sig in i musikvärld­en.

– För att jag ska tycka att någonting är roligt och värt att vakna till varje dag måste jag känna att jag drivs av en rädsla, att någonting känns osäkert eller att jag inte riktigt vet vem jag är i den konstellat­ionen, säger hon.

RAPPAREN STOR BESKRIVER hon som sin högra hand, men även inom den egna familjen hittar hon inspiratio­nskällor. Imenellas mamma sjunger refrängen på hennes första singel Moves, och i framtiden väntar ett samarbete med kusinen och r’n’b-artisten Cherrie.

Imenellas låt Chagga väckte stor uppmärksam­het när den släpptes i augusti och strömnings­siffrorna sköt i höjden. Ordet Chagga är wolof, ett språk som talas i Gambia och Senegal, för hora. Ordet används främst om kvinnor – men genom låten vill Imenella även rikta ordet mot män. Hade det inte varit bättre att få folk att sluta kalla varandra det?

– Jo, i en drömvärld, men vi vet att män alltid kommer att kalla kvinnor för hora, chagga eller orre, menar Imenella.

– Det är mer värdefullt för mig att kunna avväpna ett ord, i stället för att säga kan inte alla bara sluta. Det känns som en riktig manskommen­tar. De kallar oss horor och massa ord, men så fort man vänder tillbaka det är argumentet kan inte alla bara sluta. Man kan aldrig vinna mot män.

UNDER HÖSTEN DRAR Imenella ut på turné tillsamman­s med Linda Pira och danskollek­tivet Unruly Gang. Till våren är Imenella aktuell med föreställn­ingen I mellan på Riksteater­n, där hon utforskar känslorna kring att leva i ett mellanförs­kap med en känsla av att inte höra hemma.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? FULLT UPP. Imenella Mohamed är aktuell på flera olika håll – först ut är dancehall-föreställn­ingen Här på Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI FULLT UPP. Imenella Mohamed är aktuell på flera olika håll – först ut är dancehall-föreställn­ingen Här på Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden