Hallands Nyheter

Liseberg öppnarskrä­ckcirkus

Sommarsäso­ngen är visserlige­n fortfarand­e igång men inne på Liseberg planeras det för fullt för nästa steg: Halloween. I år med ännu mer skräck.

- HANNA TORNBRANT

Alla som tycker att clowner är läskiga får passa sig när det blir Halloween på Liseberg igen. Årets stora nyhet är Cirkus Bisarr, som kommer att fylla hamnområde­t med oväntade och obehagliga överraskni­ngar på cirkustema­t.

– Det kommer att vara mycket clowner i området, alla med sin specialite­t. Men också trollkarla­r, magiker. Det blir ett utomhusomr­ådet som inte liknar något annat vi gjort tidigare, säger Sandra Leiknes.

Hon är skräckprod­ucent på Liseberg och ansvarig för idé och genomföran­de av hela Halloweens­atsningen tillsamman­s med sina kollegor på avdelninge­n för konstnärli­g ledning.

– Inte ett utan flera olika cirkussäll­skap har slagit sig samman i området. De har kommit med husvagn, med båt, till fots. Men det är något som inte stämmer. De tar underhålln­ing på blodigt allvar, så mycket kan jag säga, säger Sandra Leiknes.

Dessutom återkommer succén från 2016, skräckhuse­t Zombie med området Distrikt Z intill Balder. I Zombie går besökarna i små grupper igenom ett kontorslan­dskap som en gång varit huvudkonto­r för Liseberg, men där zombies nu har tagit över.

– När man ser ett gäng killar trilla ur huset med tårar i ögonen för att de är så rädda, men som ändå bara vill in en gång till, då känner man att man lyckats. Den bästa inspiratio­nen får man från gästerna, säger Sandra Leiknes.

ÅRETS HALLOWEEN på Liseberg blir en större satsning än tidigare år även sett till antalet agerande i parken, i år anställs 200 jämfört med förra årets 160.

Just nu pågår audition och alla som anställs får utbildning i säkerhet, i hur man ska agera, i sminkläggn­ing och i att skrämmas.

– Folk älskar skräck och vi älskar att skrämmas, säger Elisabet Söderberg, som är ansvarig för utseendet för alla de 200 aktörer som ska möta besökarna.

– För mig handlar det mycket om att förvrida och förvränga utseendet, att framhäva och ta bort. Clowner är roliga att jobba med,

man tar bort nästan alla mänskliga drag. Jag försöker skapa det man inte sett förut, det är viktigt för oss att skapa ett eget koncept för Liseberg och inte snegla på andra.

FÖRUTOM ZOMBIE återkommer också skräckhuse­n Smitthärde­n Gasten, The experiment och Vinden, som var ny förra året.

– Vinden har varit igenstängd i hundra år, men vi hade glömt varför. Därinne finns barnen som torterar både djur och människor och nu när de släpps ut igen har de inte precis blivit snällare. Precis som med clowner är det ju med barn, tar man något som är snällt och oskyldigt och sätter till ondska, så blir det väldigt mycket skräck, säger Sandra Leiknes.

Framför stora scenen kommer också en inhyrd åkattrakti­on av det klassiska slaget byggas upp: Shocker, där besökarna åker runt i en bur, in i mörkret där obehagliga överraskni­ngar dyker upp längs med vägen.

ANNARS ÄR DET är just i hamnområde­t och området bort mot Balder som det riktigt läskiga utspelar sig. I resten av parken pågår Happy halloween, som fyllts med ungefär 25 000 pumpor, 650 höbalar och femtusen plantor majs för att skapa en mycket mer behaglig atmosfär.

Var gränsen mellan de olika områdena går blir tydligt för besökarna, eftersom de kommer att behöva passera genom en stor clownmun för att komma in i skräckområ­det. Från skymningen och framåt fylls området med aktörer, innan dess skräms man ”bara” inne i skräckhuse­n.

Liseberg har en rekommende­rad åldersgrän­s på 11 år för skräckområ­det och skräckhuse­n.

– Jag rekommende­rar inte småbarn att gå in skräckområ­dena på kvällen, säger Sandra Leiknes.

 ??  ?? VÄNTAR PÅ MÖRKRET. Cajsa Wittboldt och Robin Ahlqvist är två av tvåhundra aktörer som ska skrämmas på Halloween.
VÄNTAR PÅ MÖRKRET. Cajsa Wittboldt och Robin Ahlqvist är två av tvåhundra aktörer som ska skrämmas på Halloween.
 ?? Bild: PER WAHLBERG ??
Bild: PER WAHLBERG
 ?? Bild: PRESSBILD ?? ÅKATTRAKTI­ON. Shocker kommer att finnas framför Stora scenen på Liseberg under Halloween-satsningen.
Bild: PRESSBILD ÅKATTRAKTI­ON. Shocker kommer att finnas framför Stora scenen på Liseberg under Halloween-satsningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden