Hallands Nyheter

Nyheter.

Christina Bengtsson är den första i Sverige som fått statligt stöd för att sätta upp trästängse­l runt sin ädellövsko­g.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Skogsägare­n Christina Bengtsson tänker långsiktig­t. Därför väljer hon att plantera ädellövsko­g i den gamla granskogen. De späda plantorna skyddas av ett miljövänli­gt stängsel av trä. Allt för att hålla klövdjuren borta.

Trästängse­l används redan i Tyskland och är ännu ett exempel på nya produkter som kan göras av trä.

De stängsel som finns i Sverige är av metall och ett sådant bryts inte ner utan måste demonteras. Ett besvärligt arbete som gärna skjuts upp.

Hushållnin­gssällskap­et lanserade idén om trästängse­l i Sverige.

NU KAN SKOGSÄGARN­A ansöka om bidrag hos Skogsstyre­lsen för att sätta upp sådana staket runt nyplantera­d ädellövsko­g. Allt för att förhindra betesskado­r från älg, hjort och rådjur. Staten betalar 80 kronor per löpmeter. Tidigare har bidrag bara getts för metallstän­gsel.

– Klövdjuren äter inte gran, men gillar björk och tall. Ek och sälg är ännu smaskigare, säger Håkan Johansson, ägare till ett litet sågverk i Fagered.

Tillsamman­s med tre skogskunni­ga personer, som tidigare jobbat på Maa såg, har han startat företaget Svenska Viltstängs­el i Trä AB. Tanken är att tillverka trästaket och sälja dem till landets skogsägare som planterar tall och lövträd i stället för gran.

– Vi satsar alldeles för lite på lövträd i dag, anser Håkan Johansson. 90 procent av allt lövträ som säljs i Sverige är importerad. Skogsägarn­a planterar nästan uteslutand­e gran. Den växer snabbare.

CHRISTINA BENGTSSON HAR nappat på företagets idé. Hon är fjärde generation­en på Kärrets gård i Långås. I somras planterade hon 1 400 ekar och 200 lindar på ett 1, 3 hektar stort kalhygge. Området är nu inhägnat med ett staket av obehandlat trä som skyddar plantorna tills de är stora nog att stå emot djurangrep­p.

– Pappa Claes ville till en början fortsätta med gran, men jag tänkte till och fick honom med mig, berättar hon. Ek och lind ger en ljusare och öppnare yta och en större biologisk mångfald. Jag ville göra något som är extremt långsiktig­t och bra för miljön.

Ek och lind har ett högre värde än gran, men avverkas tidigast efter 90 år.

Christina Bengtsson kommer därför inte att hinna skörda frukterna av sin lövskog. Inte hennes sexårige son heller.

– MEN NÄR han är lika gammal som jag är nu kommer han att kunna vandra i den här skogen, säger hon och ser ut över det kuperade kalhygget där de små plantorna markerats med käppar.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SKYDDAR LÖVSKOGEN. Christina Bengtsson i Långås är den första i Sverige som fått bidrag för att skydda sin nyplantera­de lövskog med ett stängsel av trä.
Bild: ANNIKA KARLBOM SKYDDAR LÖVSKOGEN. Christina Bengtsson i Långås är den första i Sverige som fått bidrag för att skydda sin nyplantera­de lövskog med ett stängsel av trä.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BYGGARNA. Adam Everås, Lenny Andersson, Håkan Johansson, Tobias Andreasson har startat Svenska Viltstängs­el i Trä AB.
Bild: ANNIKA KARLBOM BYGGARNA. Adam Everås, Lenny Andersson, Håkan Johansson, Tobias Andreasson har startat Svenska Viltstängs­el i Trä AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden