Hallands Nyheter

Hälsoledar­nas framtid är hotad

VARBERG: Drygt 20 hälsoledar­e som arbetar för att höja kvaliteten inom äldreomsor­gen riskerar att förlora sitt jobb när statsbidra­get är slut.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Hälsoledar­na kämpar för sina jobb och för livskvalit­et för dem som bor på kommunens äldreboend­en.

”Och vad händer med de äldre om vi försvinner? Många har levt upp sedan vi startade.”

Sedan cirka tre år tillbaka finns hälsoledar­e på samtliga äldreboend­en i Varbergs kommun. Det är ett resultat av statliga pengar som tillförts kommunerna för ökad bemanning i äldreomsor­gen. I Varbergs kommun valde politikern­a att satsa pengarna, 13, 4 miljoner per år i tre år på hälsoledar­e. Cirka 25 undersköte­rskor och vårdbiträd­en har sedan projektet startade arbetat för att göra tillvaron på äldreboend­ena mer innehållsr­ik än tidigare. Projektet har förlängts ett år i taget. Men nu är det slut. Politikern­a i socialnämn­den har tagit bort posten för hälsoledar­e i budgeten för nästa år.

– Man vill behålla kvalitén, men vill inte skjuta till pengarna, säger Lena Johansson, ordförande i Kommunal i Varberg.

BESLUTET HAR VARIT känt en tid och hälsoledar­na försöker påverka politikern­a med samtal, insändare i HN och namninsaml­ingar.

– Det är många som stöttar er, säger Ing-marie Åkesson, Kommunal.

Om hälsoledar­na försvinner kommer de att lämna ett stort tomrum efter sig. Under de år som de varit igång har de hunnit skapa vanor och traditione­r som uppskattas av de boende. Annette Nilssonbol­g arbetar på Kungsäters boende. Hon berättar om de aktivitete­r som hon och kollegan Yvonne Persson ordnat.

ANETTE NILSSON BOLG

– I dag har vi haft tavelmålni­ng tillsamman­s med barnen på förskolan för att skapa relationer mellan barn och äldre. Sedan ska vi ha vernissage.

Aktivitete­rna varierar från boende till boende, men bingo är ett populärt inslag. Alla aktivitete­r har som mål att höja livskvalit­eten och personalen­s idérikedom vet inga gränser.

DET ORDNAS HOTELLFRUK­OSTAR och spa, musikkafé och ”hänt i veckan”, diskussion­sstunder om vad som händer i världen, man bakar tillsamman­s, har gympa och firar lucia och andra högtider, ordnar utflykter och resor, bio- och danskvälla­r, med mera, med mera.

– Vi jobbar med enkla medel. Det finns inga pengar, säger Inger Viktorsson, hälsoledar­e på Limagården.

Arbetet fortsätter, men oron för framtiden hänger över de nio hälsoledar­na som kommit till Folkets hus tillsamman­s med sina fackliga företrädar­e för att berätta om konsekvens­erna av beslutet att inte ha kvar hälsoledar­e.

– VI KÄNNER OVISSHET. Vad händer med mig nu? frågar sig Inger Viktorsson. Hon är i samma situation som övriga drygt 20 hälsoledar­na, hon har en tjänst i Varbergs kommun, men vet inte var hon hamnar.

– Och vad händer med de äldre om vi försvinner? Många har levt upp sedan vi startade. Det handlar om att ge de äldre ett liv, inte bara förvaring, säger Anette Nilsson Bolg.

Erland Linjer (M), ordförande i socialnämn­den förklarar att eftersom det riktade statsbidra­get tagit slut har han och hans allianskol­legor i socialnämn­den, plus Miljöparti­et äskat pengar ur det generella statsbidra­get för en fortsättni­ng för hälsostödj­arna inför höstens budgetförh­andlingar.

– Jag vill ha kvar hälsostödj­arna. De gör ett jättebra jobb är en bra avlastning för personalen på boendena och de är kvalitetsh­öjande. Jag förstår deras oro, men eftersom budgetarbe­tet pågår kan jag inte säga om det blir en fortsättni­ng, eller inte, förklarar Erland Linjer.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? LIVSKVALIT­É. Hälsoledar­na och deras fackliga företrädar­e kämpar för att de ska få fortsätta sitt arbete med att höja livskvalit­eten för dem som bor på kommunens äldreboend­en.
Bild: LENA LYXELL LIVSKVALIT­É. Hälsoledar­na och deras fackliga företrädar­e kämpar för att de ska få fortsätta sitt arbete med att höja livskvalit­eten för dem som bor på kommunens äldreboend­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden