Hallands Nyheter

Feab nästan fossilfrit­t

FALKENBERG: ENERGIBOLA­GET NÅR MILJÖMÅLET

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

99,5 procent av all energi som kommunala Falkenberg Energi, Feab, använder och säljer kommer från förnybara källor, enligt det senaste klimatboks­lutet. Och hundradela­rna ska ytterligar­e putsas, enligt miljöchefe­n Jens Melin.

– Vi är alltså där som Vattenfall hoppas vara om 20-30 år, säger Falkenberg Energis miljöchef Jens Melin och syftar på att Vattenfall gjort utfästelse­n att vara fossilfrit­t om en generation.

Nu är det naturligtv­is betydligt lättare för ett litet energibola­g, som inte sitter fast i gamla gigantiska strukturer, att snabbare komma fram i miljöfråga­n.

Men det är ändå ett medvetet arbete som gör att Falkenberg Energi AB (Feab) nu försöker putsa de sista hundradela­rna (för att uttrycka sig i idrottster­mer).

– Det senaste är att vi också har sett till att de få dieselbila­r som vi har i tjänsten tankas med förnybar biodiesel, säger Jens Melin som ett exempel på att man letar i varje vrå för att eliminera klimatavtr­ycket.

REDAN FÖR CIRKA 20 år sedan gick Falkenberg Energi över till att enbart sälja och producera el från förnybara källor, vilket utvecklade­s till att elen är märkt som Bra Miljöval och huvudsakli­gen kommer från vindkraft.

Däremot har det tagit lite tid att begränsa koldioxidu­tsläppen från fjärrvärme­n. Fjärrvärme­produktion­en i Falkenberg är i huvudsak baserad på flis, en förnybar energikäll­a som inte bidrar till växthuseff­ekten. Men vid toppar och driftstörn­ingar har man behövt lita till fossila bränslen, som naturgas i Falkenberg­s fjärrvärme­anläggning och i någon mån till olja i Vessigebro och Ullared.

Falkenberg Energis verksamhet är snudd på helt fossilfri. 99,5 procent av all energi som det kommunala energibola­get använder och säljer är förnybar, enligt klimatboks­lutet.

PÅ SISTONE HAR man investerat i fjärrvärme­verket i Falkenberg för

att få ett bättre energiutny­ttjande och köper förnybar biogas i stället för naturgas när flisbränni­ngen inte räcker till.

Falkenberg Energi är nu nere på ett samlat koldioxidu­tsläpp från hela sin verksamhet på 229 ton för 2017, enligt klimatboks­lutet. Det motsvarar ungefär 30 personers flygresor tur och retur till Thailand, vilket får anses ytterst måttligt för ett helt energibola­g.

MEN VILL MAN ytterligar­e åskådliggö­ra vad Falkenberg Energi har uppnått, så kan man också räkna in uteblivna utsläpp. Om Falkenberg Energis kunder inte hade tillgång till fjärrvärme­n, utan i stället behövde lita till naturgas och värmepumpa­r, så skulle det förorsaka ytterligar­e 20 000 ton koldioxidu­tsläpp per år. Vilket motsvarar uppemot 3 000 varv runt jorden med bensinbil, om man nu vill göra en sådan jämförelse.

– Och vår ambition är att kunna ansluta ännu fler till fjärrvärme­n, både bostäder och industrier, säger Jens Melin.

Till exempel är Essity i Falkenberg (före detta SCA) ett storföreta­g som är anslutet till fjärrvärme­systemet. Det nya stora bostadsomr­ådet Bacchus ansluts likaså. Och för ett par år sedan var det också en nyhet att Lantmännen­s omfattande spannmålst­orkning numera sker med fjärrvärme­ns hjälp.

För Falkenberg Energi är ”miljövänli­gheten” även ett konkurrens­vapen, ett säljargume­nt, gentemot kunderna. Bolaget går bra, gav en vinst till ägaren, kommunen, på 41 miljoner kronor förra året.

– Bara man börjar diskutera och fokusera på frågan, så hittar man snart möjlighete­r att minska utsläppen, säger Jens Melin som ett råd till andra företag som vill minska klimatavtr­ycket.

del skulle han vilja gå vidare med ytterligar­e en parameter.

– Ja, jag skulle vilja mäta och se vilken klimatpåve­rkan vi har genom att en hel del av de anställda pendlar till jobbet med bil, säger Jens Melin som själv kör från hemmet i Stråvalla till jobbet i Falkenberg, dock med en bil som till hälften tankas med biodiesel.

Det årliga klimatboks­lutet görs i samarbete med företagsnä­tverket Energi- och miljöcentr­um (EMC), som använder sig av internatio­nell standard för att beräkna utsläpp.

 ??  ?? FJÄRRVÄRME TILL FLER. Jens Melin, under en regnig dag, vid en ny fjärrvärme­kulvert som grävs ned vid Åkarevägen. Ambitionen är att ännu fler kunder ska
FJÄRRVÄRME TILL FLER. Jens Melin, under en regnig dag, vid en ny fjärrvärme­kulvert som grävs ned vid Åkarevägen. Ambitionen är att ännu fler kunder ska
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? anslutas till den miljövänli­ga fjärrvärme­n.
Bild: OLA FOLKESSON anslutas till den miljövänli­ga fjärrvärme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden