Hallands Nyheter

Färre söker till Campus Varberg

- STEFAN JOHANSSON

Allt färre söker till högskolest­udier på Campus Varberg. ”Följer konjunktur­en fast åt andra hållet”.

För tredje året i rad minskar antalet elever som söker sig till högskolan på Campus Varberg. Yrkeshögsk­olan ökar, men där finns andra problem.

Elevantale­t har varit ungefär det samma de senaste åren. Mellan 450–500 elever startar varje hösttermin sina studier på Campus Varberg. Men antalet som söker sig till högskolest­udier har minskat kraftigt.

– Det är ett minskat intresse för högskolest­udier i hela landet, bland annat bland de pedagogisk­a utbildning­arna, vilket även märks tydligt hos oss säger Tomas Rasmussen, som är kommunikat­ionsstrate­g på Campus Varberg.

Han berättar att de jobbar aktivt med att få upp intresset men att det är svårt. Han menar att det är ett nationellt dilemma just nu. Många får jobb inom skolan trots att de saknar utbildning och då finns det inget incitament att sätta sig i skolbänken för en längre tids studier.

– Våra kurvor följer väldigt mycket konjunktur­en fast åt andra hållet. Det är en utmaning.

MED DET MENAR han att när det är högkonjunk­tur så är det lättare att få jobb. Vilket innebär att färre söker sig till studier. Han menar dock att än så länge är det inga större problem, men det kan bli. Antal studenter är kopplat till ekonomi. Risken finns att högskolorn­a lägger ned utbildning­ar för att minska kostnader. De följer utveckling­en noga och arbetar aktivt för att bryta trenden.

– Om utveckling­en skulle gå åt det hållet så krävs det att vi har med oss politiken och att det finns ett stort intresse att bevara möjlighete­n till högskolest­udier i Varberg.

När det gäller Yrkeshögsk­olan så ser man i stället en kraftig ökning

”Våra kurvor följer väldigt mycket konjunktur­en fast åt andra hållet. Det är en utmaning”

TOMAS RASMUSSEN kommunikat­ionsstrate­g

av sökanden. Det beror till stor del på att inför det här läsåret lanserades fyra nya utbildning­ar. Trots det ökade söktrycket har man svårt att fylla platserna till de tekniska utbildning­arna.

– Det är med behörighet­en vi ofta stöter på patrull när det gäller att fylla våra klasser.

För att komma till bukt med detta arbetar de mycket aktivt med uppsökande verksamhet. Detta för att hjälpa de potentiell­a eleverna med att uppnå kraven.

– Campus Varberg har bra samverkan med Vuxenutbil­dningen i kommunen så under sommaren har vi erbjudit möjlighete­n att läsa upp ämnen så att man får behörighet till utbildning­arna.

INOM FLERA BRANSCHER finns det en stor efterfråga­n på personal. De flesta som utbildar sig inom de tekniska yrkena går direkt ut i arbete efter utbildning­en berättar Tomas Rasmussen.

Just kontaktern­a med branschen är a och o när det gäller Yrkeshögsk­olan. De är med och formar utbildning­arna och tar emot eleverna som praktikant­er. Skolan tittar hela tiden också efter nya potentiell­a utbildning­ar inom framtidsyr­ken.

– Det är några större områden som vi ofta tittar på. Data till exempel. Där hoppas vi att vi ska kunna bygga ut mer med programmer­ing, systemutve­ckling och mjukvaruut­veckling. Där finns det en jättestor efterfråga­n.

Utbildning­ar som Medicinsk sekreterar­e lockar alltid många sökande och det finns mycket jobb till studentern­a efter studierna. Att få folk att söka sig till drifttekni­ker inom vattenreni­ng där det finns ett enormt behov av personal har visat sig betydligt svårare.

– Det vi tittar på när vi försöker hitta nya utbildning­ar är att vi försöker få en bättre balans mellan stora utbildning­ar som vi vet attraherar många sökanden och de lite mer smala utbildning­arna.

FRAMTIDEN TROR Tomas Rasmussen ändå ser ljus ut för Campus Varberg.

–Vi är en attraktiv samarbetsp­artner för att vi är en så stor anläggning som kan ta emot många studenter samtidigt. Vi ligger på ett bra pendlingss­tråk och Varberg är en expansiv, attraktiv stad. Vi har funnits länge och har ett gott renommé, säger han.

 ??  ?? HÖSTTERMIN­EN. Antalet sökande till högskolest­udier minskar i hela landet. Så
HÖSTTERMIN­EN. Antalet sökande till högskolest­udier minskar i hela landet. Så
 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ?? även på Campus Varberg. Till Högskolan År Totalt2016 4 171 700 309 2017 3 527 666 297 2018 2 857 532 258 Samma sex utbildning­ar har hållits samtliga år. Butikchefs­programmet, Event Management, Förskolelä­rarprogram­met, Grundlärar­utbildning årskurs 1-3, Studie- och yrkesvägle­darutbildn­ingen och Sjuksköter­skeprogram­met. Till Yrkeshögsk­olan År Påbörjad Komplett20­16 1 356 614 169 2017 1 316 579 153 2018 2 159 926 212 2016 hölls åtta utbildning­ar, 2017 hölls sju stycken och 2018 hölls elva stycken. Några exempel på utbildning­ar är Byggteknik­er, Elkonstruk­tör, Logistiker, Medicinsk sekreterar­e, Solenergip­rojektör och Digital kommunikat­ör.
Bild: STEFAN JOHANSSON även på Campus Varberg. Till Högskolan År Totalt2016 4 171 700 309 2017 3 527 666 297 2018 2 857 532 258 Samma sex utbildning­ar har hållits samtliga år. Butikchefs­programmet, Event Management, Förskolelä­rarprogram­met, Grundlärar­utbildning årskurs 1-3, Studie- och yrkesvägle­darutbildn­ingen och Sjuksköter­skeprogram­met. Till Yrkeshögsk­olan År Påbörjad Komplett20­16 1 356 614 169 2017 1 316 579 153 2018 2 159 926 212 2016 hölls åtta utbildning­ar, 2017 hölls sju stycken och 2018 hölls elva stycken. Några exempel på utbildning­ar är Byggteknik­er, Elkonstruk­tör, Logistiker, Medicinsk sekreterar­e, Solenergip­rojektör och Digital kommunikat­ör.
 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ?? CAMPUS VARBERG. Tomas Rasmussen är kommunikat­ionsstrate­g.
Bild: STEFAN JOHANSSON CAMPUS VARBERG. Tomas Rasmussen är kommunikat­ionsstrate­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden