Hallands Nyheter

Ingvars morfar byggde kvarnen

FALKENBERG: Ingvar Karlsson i Glommen har de senaste 30 åren ägnat mycket tid åt att hålla liv i kvarnen i Bölse. Nu är allt borta.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Röklukten hänger kvar i luften, polisens avspärrnin­gsband fladdrar i vinden och på den höga stenfoten ligger resterna av kvarnen i Bölse.

Dagen efter branden som tog kvarnen som stått här sedan slutet på 1800-talet är Ingvar Karlsson från Glommen återigen på plats bland resterna.

– Nu är det slut. Det finns ingen chans att den byggs upp igen.

De senaste 30 åren har Ingvar Karlsson ägnat en stor del av sin tid åt kvarnen i Bölse. Han har varit sammankall­ande i den kommitté som sett till att kvarnen tagits om hand på bästa sätt. Han kan dess historia och konstrukti­on på sina fem fingrar. Det har inte minst alla de grupper som besökt kvarnen fått erfara.

– Två gånger om året hade vi öppna visningar och dessutom var det många som ringde för att få egna visningar av kvarnen. Flera visningar var inbokade i höst, berättar Ingvar Karlsson.

Han har varit delaktig i alla de renovering­ar som gjorts. Så sent som 2011 byttes vingarna ut.

– Det var jobb jämt, säger Ingvar Karlsson med ett vemodigt leende.

Under de cirka 30 år som hembygdsfö­reningen ägt kvarnen har den fått ny spånklädse­l, ny axel och nya vingar i två omgångar. Dessutom har det utförts ständiga underhålls­arbeten.

– I början var vi cirka 40 personer som var engagerade. På slutet var vi inte så många.

INGVAR KARLSSONS STORA intresse för kvarnar har bland anat att göra med att hans morfar, Bengt Johan Pettersson, var en flitigt anlitad kvarnbygga­re i trakten. Kvarnen i Bölse var den första som han själv var ansvarig för och i och med det bygget kunde han titulera sig kvarnbyggm­ästare. Ingvar Karlsson har sammanstäl­lt alla fakta och historier om kvarnarna och människorn­a som byggde och arbetade i dem. Det har resulterat i boken ”Morfars och Morups väderkvarn­ar” som gavs ut 2015.

– Varför jag skrev boken? Jo, jag tyckte att det behövdes för framtiden.

Natten till söndag när branden härjade som värst i kvarnen ringde räddningsc­hefen till Ingvar Karlsson, men han vaknade inte. På morgonen ringde Helga Sturesson som bor i den före detta mjölnarbos­taden och berättade vad som hänt.

– Jag körde upp direkt, men insåg att det inte fanns något att göra. Kvarnen kommer aldrig att återuppbyg­gas, om det inte dyker en rik donator, förstås.

Ingvar Karlsson vill inte spekulera i vad branden kan ha berott på. Men att det skulle handla om ett elfel, det är uteslutet.

– Strömmen bröts när hembygdsfö­reningen tog över på 1980-talet.

Helga Sturesson som äger den intilligga­nde mjölnarbos­taden tillsamman­s med sin familj står tillsamman­s med Maria Ayre, en tidigare ägare till mjölnarbos­taden och tittar på de förkolnade resterna. De är fortfarand­e chockade och Helga Sturesson har under morgonen sett flera privatpers­oner som tagit sig förbi polisens avspärrnin­gar för att ta närbilder och plocka med sig delar.

– Usch jag vill inte titta på resterna, det är så hemskt, säger hon.

MARIA AYRE SOM bodde i mjölnarbos­taden i 14 år, fram till 2011 har många minnen härifrån. – Förr var det liv och rörelse här. Kvarnägare­n Åke Karlsson drev kvarnen i Bölse i nästan 50 år. Det var han som tillsamman­s med sin hustru startade kiosk med servering, minigolfba­na och camping. På den tiden gick riksväg 2, senare E6 alldeles intill kvarnen. Det lockade många besökare, speciellt när kvarnen var igång och vingarna gick runt. Nu är allt borta.

Jonas Amnerå som också har anknytning till mjölnarbos­taden är bedrövad.

– Detta var den finaste kvarnen som fanns kvar. Den var ett landmärke. De som gjorde detta ska veta vad den betydde.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BOK. Ingvar Karlssons morfar byggde kvarnen i Bölse. Ingvar själv skrev en bok om kvarnarna i trakten, ”Morfars och Morups väderkvarn­ar”.
Bild: OLA FOLKESSON BOK. Ingvar Karlssons morfar byggde kvarnen i Bölse. Ingvar själv skrev en bok om kvarnarna i trakten, ”Morfars och Morups väderkvarn­ar”.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON & PRIVAT ?? 30 ÅR. Ingvar Karlsson har ägnat mycket tid i många år åt kvarnen i Bölse som hans morfar, Bengt Johan Pettersson, byggde vid slutet av 1800-talet. Nu är allt borta.
Bild: OLA FOLKESSON & PRIVAT 30 ÅR. Ingvar Karlsson har ägnat mycket tid i många år åt kvarnen i Bölse som hans morfar, Bengt Johan Pettersson, byggde vid slutet av 1800-talet. Nu är allt borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden