Hallands Nyheter

Misstänkli­ggörandet av Ali-elmi är såväl orättvist som osmakligt

VALET. Självfalle­t finns det problemati­k med att etniska grupper lyfter fram en viss kandidat. Här är det inte är samhällets väl som kritikerna är oroade för.

- 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 18/9. I lördags stod det klart att Miljöparti­ets ersättare i Angereds stadsdelsn­ämnd Leila Alielmi med god marginal fått de 5 % av partiets personkrys­s i Göteborg för att säkra sig en riksdagspl­ats. Ali-elmi stod på plats 21 på partiets valsedel, alltså långt ifrån en valbar position. Hon verkar också vara relativt okänd i partiet. I en kommentar till Expressen uppger partiets politiska sekreterar­e och kommunikat­ör i Göteborg, Helena Munter, att hon aldrig träffat Ali-elmi.

HUR KAN EN okänd, svensk-somalisk hijabbäran­de ung kvinna från förorten ta jätteklive­t in i Sveriges högsta beslutande församling? Det är relevant och intressant fråga att ställa sig. Tyvärr tog det inte ens 24 timmar för flertalet av Sveriges etablerade skribenter och politiker att, utan belägg, såväl insinuera som rakt av anklaga Ali-elmi för klanröster­i.

SVD:S LEDARSKRIB­ENT IVAR Arpi skrev ironiskt på sin Twitter ”Undrar vilka frågor hon drivit som gjort att hon fick flest personkrys­s? Vad utmärker? Märkligt att partiets politiske sekreterar­e undgått den gröna gräsrotsrö­relse som lyft fram henne.”. Riksdagsle­damoten Hanif Bali skrev ”Lite orättvist att iranier inte kan ta sig in via etnoröster. Enda klanen jag kan hoppas på är min Counter Strike-klan.” Med-riksdagska­ndidaten Katerina Janouch gick ut och stödde påståenden om att Ali-elmi är islamist, somalisk nationalis­t samt att Miljöparti­et inte vill ha henne som riksdagsle­damot. Allt utan ett enda bevis. De tre har 82000, 90000 respektive 44000 följare bara på Twitter.

DET FINNS SJÄLVFALLE­T problemati­k med att etniska grupper lyfter fram en kandidat, inte baserat på dennes politiska förslag men på dennes etniska tillhörigh­et. Det är onekligen en identitets­politik som ligger långt ifrån den meritokrat­i som bevisligen är den bästa för samhällets utveckling, att den som är bäst meriterad och lämpad för uppgiften också ska få den. För den sakens skull är fenomenet däremot inte odemokrati­skt, och går efter vår representa­tiva demokratis regler. I Ali-elmis fall är det dock uppenbart att det inte är samhällets väl eller kvalitén på Miljöparti­ets riksdagsgr­upp som kritikerna är så oroade för, utan det faktum att en svart hijabbäran­de kvinna gjort raketkarri­är från betongen rakt in i finrummen. En raket utom deras kontroll.

FÖR VISST ÄR det passande att börja tala om klanröster­i när Sveriges första hijabbäran­de kvinna tagit sig in i Sveriges riksdag, men inte när ungdomsför­bundens ungtuppar ryggdunkan­des lyfter varandra både till förbundets och listornas toppar för att sedan kryssas in i riksdagen. Visst är det passande att börja tala om demokratin­s väl och ve när en somalisk kvinna går och knackar hundratals dörrar i Angered och ger ut material på somaliska, men inte när vita politiska företrädar­e som Ann Heberlein och Katerina Janouch uppviglar högerpopul­istiska väljare på internet men sedan när det kommer till kritan inte ens kommer i närheten av att kryssa sig in i riksdagen.

DET KALLAS KLANRÖSTNI­NG så länge personen som lyckas engagera väljarna är icke-vit. En konsekvent hållning är istället att personens meriter och färdighete­r som avgör lämplighet. Al-elmis lämplighet vet vi ännu inget om, så låt oss bedöma den efter hennes kommande politiska gärning och inte på lösryckta, ignoranta, antaganden.

 ?? Bild: OLLE SPORRONG, CALLE JERSHED ??
Bild: OLLE SPORRONG, CALLE JERSHED
 ??  ?? JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å
JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden