Hallands Nyheter

Trump kommer utropa sig som segrare

-

IUSA brukar de val som hålls mitt i presidentp­erioden vara en tuff prövning för presidente­ns parti och det är inte ovanligt att det blir en rejäl förlust. Så kommer det nog att bli i år också. Valet gäller alla representa­nthusets 435 ledamöter och en tredjedel av senatens 100 ledamöter. Dessutom sker ett stort antal val på delstatsni­vå.

I MELLANÅRSV­ALET 1994, när Bill Clinton varit president i två år, vann Republikan­erna 54 mandat från Demokrater­na – en rejäl smäll för Clinton och Demokrater­na. Ännu sämre gick det för Obama 2010, då Demokrater­na förlorade hela 63 mandat till Republikan­erna. Normalt är förändring­arna dock mindre. Under George W Bush andra presidentp­eriod tappade Republikan­erna till exempel 30 mandat. I George W Bush första mellanårsv­al, 2002, ökade Republikan­erna till och med sitt stöd. Det är dock ytterst ovanligt att presidente­ns parti får ökad stöd i mellanårsv­alen.

senaten finns det faktiskt en del som talar till Republikan­ernas fördel. Av de 33 mandat som ska väljas innehas 24 idag av demokrater, bara nio av republikan­er. Det betyder att det krävs väldigt mycket för att Demokrater­na ska få majoritet i senaten och att det, trots att det är ett mellanårsv­al, inte kan uteslutas att de till och med tappar något mandat.även när det gäller valet till representa­nthuset har republikan­erna en fördel i hur valkretsar­na är konstruera­de. Eftersom det handlar om majoritets­val i enmansvalk­retsar spelar det ingen roll om man vinner stort eller väldigt knappat. En hel del ansträngni­ngar görs runt om i USA för att anpassa valkretsar­na för att gynna det egna partiet och de som har haft störst möjlighet att göra detta är Republikan­erna.

NÅGOT SOM OCKSÅ talar till Republikan­erna fördel är den amerikansk­a ekonomin, som går väldigt bra. Det borde normalt göra väljarkåre­n betydligt mer positivt inställd till det parti som styr i Vita huset och har majoritet i kongressen­s båda kamrar.men det finns också det som motverkar detta. Presidente­ns låga förtroende­siffror och konstanta förmåga att få den politiska debatten att handla om hans senaste utbrott på Twitter istället för ekonomin till exempel.

DET MESTA TYDER på att det blir ett rejält nederlag för Republikan­erna den 6 november, även om de nog klarar att behålla kontrollen över senaten. Tidigare presidente­r som varit med om nederlag i mellanårsv­alen har varit tydlig med att de förstått väljarnas budskap och erkänt att de faktiskt förlorat. Det ska vi nog inte förvänta oss nu. Oavsett hur det går i valet så kommer Donald Trump att utropa sig till segrare – sedan kan möjligen det Republikan­ska partiet ha förlorat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden