Hallands Nyheter

Else-marie vill föreby

VARBERG: I SVERIGE TAR 1 500 SITT LIV VARJE ÅR

-

Else-marie Törnberg står framför 350 personer i Peders skrivares aula. Hon arbetar för Suicidprev­ention i Väst och är i Varberg för att prata om självmord, eller suicid som hon föredrar att säga. – De är ju inga självmörda­re. Hon blandar statistik, fakta och siffror med egna erfarenhet­er och publikens tankar. Hon är van att tala om suicid och suicidprev­ention. Första gången hon hade anledning att verkligen tänka över varför människor väljer att avsluta sina liv var när hennes brorson tog sitt liv, 21 år gammal, 1996.

–DET KOM som en blixt från klar himmel. Ingen fattade någonting. Efteråt kände jag skuld och skamkänslo­r. Jag var lärare då och arbetade med barn och ungdomar. Varför hade jag inte förstått hur han mådde?

Sorgen, saknaden och alla frågor som inte fick svar ledde till att Elsemarie Törnberg insåg att hon ville göra något för att hjälpa människor som levde med självmords­tankar. Hon hittade Suicidprev­ention i Väst, en religiöst och politiskt obunden organisati­on som arbetar för att öka kunskapen om hur man kan förebygga suicid. De första tio åren arbetade hon ideellt, numer är hon anställd.

–Jag har aldrig ångrat att jag började arbeta med detta, men det är tungt.

Else-marie Törnberg håller föredrag och kurser och möter alla typer av människor. Kvällen i Varberg är arrangerad av Varbergsnä­mnden, i samarbete med Trygg i Varberg och Region Halland. Hon ska också under en heldag möta Varbergs kommuns Posom-grupp och Trygg i Varberg.

– Vår verksamhet bygger på erfarenhet och vetenskap. Det tar tid och kraft att förändra. Samhället har länge arbetat med att förebygga olyckor i trafiken. Jag menar att det går lika bra att förebygga självmord.

– Liv och död är mera pratbart nu och är inte lika tabubelagt som tidigare. Många känner att det är skamfyllt att må dåligt i den bästa

Var sjätte timma tar en person i Sverige sitt liv. ”På något sätt tycker jag om uttrycket ta livet av sig istället för självmord. Det är vad det handlar om, att ta av sig livet”, säger Else-marie Törnberg.

 ??  ?? ARBETAR FÖR LIVET. Else-marie Törnberg arbetar för Suicidprev­ention i väst som vill förhindra självmord och självmords­försök. Hon besökte nyligen
ARBETAR FÖR LIVET. Else-marie Törnberg arbetar för Suicidprev­ention i väst som vill förhindra självmord och självmords­försök. Hon besökte nyligen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden