Hallands Nyheter

Bjälkö (SD) utan plats i riksdagen

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Sara-lena Bjälkö från Falkenberg får ingen fortsatt riksdagspl­ats för Sverigedem­okraterna. De halländska Sd-mandaten besätts av två smålänning­ar.

Eftersom Sverigedem­okraterna gick till riksdagsva­l med en valsedel som i huvudsak var gemensam för hela riket, så följer inte mandatförd­elningen länsgränse­rna. Kandidater­na kan hamna på mandat på annat håll än sina hemtrakter. Likadant var det vid förra valet då till exempel Sara-lena Bjälkö från Falkenberg kom in i riksdagen på ett mandat i Örebro län.

NU STÅR DET klart att varken Bjälkö eller någon annan hallänning får plats i riksdagen för SD. Bjälkö stod långt ner på listan (61:a plats), där Hallandsdi­striktet hade ett inflytande över turordning­en. Men det räckte inte. I stället är det två smålänning­ar som blir ”halländska” riksdagsle­damöter för SD: • Staffan Eklöf, kommunpoli­tiskt aktiv i Jönköping och filosofie doktor i cell- och molekylärb­iologi, tar det ena mandatet. • Eric Westroth, företagare som även toppar SD:S kommunlist­a i Gnosjö, tar det andra.

Två smålänning­ar blir ”halländska” riksdagsle­damöter.

Som ersättare, ifall någon av dem lämnar eller blir frånvarand­e för längre tid, är i tur och ordning Sara-lena Bjälkö, Falkenberg, Erik Hellsborn, Varberg, och Pontus Andersson, Helsingbor­g.

I FREDAGS BLEV det klart med vilka de övriga partiernas ledmöter är.

Fördelning­en av de halländska riksdagsma­ndaten är tre för Moderatern­a, ett för Centerpart­iet, ett för Liberalern­a, ett för Kristdemok­raterna, ett för Miljöparti­et, tre för Socialdemo­kraterna, ett för Vänsterpar­tiet och två för Sverigedem­okraterna.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? SARA-LENA BJÄLKÖ. Ingen ordinarie riksdagspl­ats.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM SARA-LENA BJÄLKÖ. Ingen ordinarie riksdagspl­ats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden