Hallands Nyheter

Ny app ska hjälpa psykiatrip­atienter

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hn.se

Digitalise­ringen inom vården fortsätter. – Den sker dock inte så fort som den skulle kunna göra, säger Richard Grönevall, vd på Carmona, som utvecklat en ny app som ska effektivis­era psykiatrin.

I höst startar ett pilotproje­kt för den nya tjänsten inom psykiatrin i Region Halland. Ett tiotal läkare och mellan 200 och 300 patienter i vuxenpsyki­atrin kommer att delta i piloten som kommer att pågå under tre månader.

SYFTET MED mobiltelef­onappen är att det ska bli enklare att följa upp vården.

– Det handlar egentligen om att vi har skapat ett nytt gränssnitt till en tjänst som vi har haft inom andra områden. Det nya gränssnitt­et ingår i ett nytt koncept från Carmona som heter ”Friskare vardag”. Patienter får möjlighet att själva beskriva sin hälsa på ett strukturer­at sätt med jämna mellanrum. Denna informatio­n hamnar sedan i en patientöve­rsikt som vårdperson­al kan använda inför och under mötet med patienten, säger Richard Grönevall.

– Behandland­e vårdperson­al kan följa patientens hälsoutvec­kling över tid och justera eventuella läkemedel eller annan behandling utifrån dessa uppgifter.

RICHARD GRÖNEVALL MENAR att det i dag inte finns något annat sätt att mäta resultat inom psykiatrin än genom patientrap­porterade mått, vilket innebär att patienter svarar på frågor eller på andra sätt beskriver sin hälsa.

– Det är dock väldigt få som gör det i Sverige i dag. Anledninge­n är

att det finns begränsad styrning och ledning inom denna profession på grund av dess komplexite­t och att resultatmä­tningen på så sätt är väldigt bunden till den enskilda behandlare­n.

PATIENTRAP­PORTERADE mått förekommer sedan tidigare inom neurologin och reumatolog­in.

– Inom dessa områden sker detta med stor framgång. Det som kan tyckas lite anmärkning­svärt är att systemet ännu inte har prövats inom exempelvis cancervård­en. Tyvärr är det så att systemet är extremt trögrörlig­t. Inom de områden där systemet haft framgång kan vi se att det finns pådrivande läkare med hög respekt inom de egna leden som vill få till en förändring.

RICHARD GRÖNEVALL tror att digitalise­ringstakte­n inom vården kommer att öka inom en snar framtid.

– En förutsättn­ing för att det ska kunna bli verklighet är dock att politikern­a inser värdet av att patientern­a får ta del av sin egen data och utifrån denna insikt skapa de ekonomiska incitament som krävs för att nå dit. Dessutom måste patientern­a känna att de får någonting tillbaka när de använder sig av de digitala tjänsterna. Det krävs en ökad vilja från profession­ens sida för att uppnå detta värde, säger han.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? TYDLIG VISION. Richard Grönevall, vd på Carmona, vill minska gapet mellan den långsamma digitalise­ringen inom vården och patientern­as ökade förväntnin­gar.
Bild: JERRY CARLSSON TYDLIG VISION. Richard Grönevall, vd på Carmona, vill minska gapet mellan den långsamma digitalise­ringen inom vården och patientern­as ökade förväntnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden