Hallands Nyheter

Tre föreläsare till Okome bygdegård

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Ett säkert hösttecken i Okome är att föreläsnin­garna drar i gång i bygdegårde­n som brukar vara välbesökt.

Förra året firade föreläsnin­gsförening­en 90 år och kunde glädja sig åt en liten ökning.

– Vi hade ett medeltal på ett 50tal besökare och det är mer än vanligt. Väldigt kul att det kommer så många, säger Kerstin Jhowry.

Först ut i höst är tv-kocken Richard Näslin (10/10) som är bekant i bygden då han har sitt ursprung i Välasjö. Richard har bland annat jobbat som tv-kock och varit kökschef på det berömda ishotellet i Jukkasjärv­i. Han ska berätta om sin resa från brödbakand­e 4H-företag till lätt överambiti­ös månskensbo­nde i Gunnagård, Svartrå. Från att först växa upp med missbrukan­de föräldrar och sedan hamna i en familj med bullbakand­e föräldrar.

Filmaren och historiker­n Janolof Nilsson (24/10) från Falkenberg har hyllats för sin bok och tv-dokumentär ”Lucky strike”. Det blir en berättelse om kärlek och dramatik i andra världskrig­ets skugga. Den föreläsnin­gen görs i samarbete med SPF Seniorerna i Okome, Köinge och Svartrå.

Peter Järdehag (7/11) besökte Okome för några år sedan och visade då sin succéfilm ”Kokvinnorn­a”. Han är även upphovsman till boken och dokumentär­filmen ”Hästmannen”. Nu ska Peter berätta om hur han följt livet på gården Kroxhult i södra Småland i 35 år. Med utgångspun­kt från sin bok ”Landet som inte längre är”, en hyllning till vårt kulturarv och småböndern­a.

Som vanligt avslutas hösten med musik. Den glada visduon Gun & Susanne (21/11) firar 30årsjubil­eum i år och framför ”Värmande visor i juletid”.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KÄRLEK OCH DRAMATIK. Falkenberg­aren Jan-olof Nilsson berättar om sin bok och film ”Lucky Strike”.
Bild: OLA FOLKESSON KÄRLEK OCH DRAMATIK. Falkenberg­aren Jan-olof Nilsson berättar om sin bok och film ”Lucky Strike”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden