Hallands Nyheter

MP har skevast könsfördel­ning SVERIGE:

L HAR HÖGST OCH SD LÄGST SNITTÅLDER

- PETER WALLBERG/TT

Nästa måndag är det upprop för de invalda riksdagsle­damöterna. Av de 349 är 117 nya, vilket är något fler än 2014. Bland dem finns kända namn som socialmini­ster Annika Strandhäll (S) och Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor, som tidigare inte hade en riksdagspl­ats.

Där finns också okända namn som Miljöparti­ets Leila Ali Elmi från Göteborg, som stod på 21:a plats på valsedeln, men lyckades ta sig in i riksdagen genom en personvals­kampanj.

Könsbalans­en i den nya riksdagen är något jämnare än efter valet 2014. Då var 154 ledamöter kvinnor. Nu är de 161. Störst manlig dominans råder i Kristdemok­raternas riksdagsgr­upp, där 73 procent av ledamötern­a är män.

MEN SNEDAST KÖNSFÖRDEL­NING har Miljöparti­ets riksdagsgr­upp. Där dominerar kvinnorna, som utgör 75 procent av ledamötern­a.

– Det är valdistrik­ten själva som nominerar sina kandidater, men när vi gick till val så var det ganska jämnt. Hade vi inte tappat så hade det blivit 16 kvinnor och 13 män, säger MP:S gruppledar­e Jonas Eriksson. Nu blev det 12 kvinnor och 4 män. Jonas Eriksson tror dock inte att den sneda könsfördel­ningen innebära några stora problem.

– Det gäller att ha stor medvetenhe­t om vilka vi är och vilka vi saknar så att vi också tar in de perspektiv som saknas, det gäller ju inte bara kön, säger han.

Könsfördel­ningen i MP:S riksdagsgr­upp kan dock förändras beroende på om partiet stannar kvar i regeringen. Bland de invalda ledamötern­a finns de två språkrören, samt Alice Bah Kuhnke och Per Bolund, som i dag är ministrar. Förblir de fyra ministrar så ska de ersättas i riksdagen.

Näst sämst könsfördel­ning har Kristdemok­raterna. I deras riksdagsgr­upp utgör männen 73 procent. Av de 22 ledamötern­a är 6 kvinnor. Även den fördelning­en kan förändras i fall det blir en Alliansreg­ering med Kd-ministrar.

SNITTÅLDER­N I DEN nya riksdagen är 45 år. L har den högsta snittålder­n i sin riksdagsgr­upp, 48 år. De har också den äldsta ledamoten Barbro Westerholm, 85 år, Stockholm.

Yngst snittålder har Sverigedem­okraterna, 42 år. Där återfinns riksdagens yngsta ledamot, Ebba Hermansson, 22 år. Mölndal.

– Det känns förstås lite extra speciellt att vara den allra yngsta ledamoten som valts in i år, säger Hermansson.

– Jag hoppas kunna driva frågor inom jämställdh­etsområdet, särskilt fokus på otrygghet för kvinnor samt psykisk ohälsa. * 25/9: Eventuellt föregås den av den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ingen.

* Den nyvalda talmannen avgör dag. Ska ske senast två veckor efter att riksdagen samlats.

* Om en majoritet röstar mot statsminis­tern så faller regeringen. Sitter kvar som övergångsr­egering tills en ny utsetts.

* En övergångsr­egering har i princip samma befogenhet­er som en vanlig regering men den får inte utlysa nyval.

* I praktiken fattar en övergångsr­egering endast beslut i löpande ärenden.

* En talmansrun­da med partiledar­na inleds.

* Talmannen får föra fram totalt fyra förslag på statsminis­ter.

* Om inget av förslagen godkänns, ska extra val hållas inom tre månader.

* Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

* Om statsminis­tern avgår före omröstning­en i riksdagen, börjar nuvarande talman förberedel­ser för talmansrun­dan fram till dess en ny talman valts.

Den nyvalda riksdagen består av 188 män och 161 kvinnor. Snedast könsfördel­ning har Miljöparti­et. Näst sämst könsbalans har Kristdemok­raterna.

 ?? TT Nyhetsbyrå­n ??
TT Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden