Hallands Nyheter

Ingen nytta med Treo för friska

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT JOHAN NILSSON/TT

En låg daglig dos av Treo eller Magnecyl i förebyggan­de syfte ger inga hälsoförde­lar för den som är frisk. Intaget ökar snarare risken för stora blödningar, enligt en studie.

Forskare i USA och Australien har låtit närmare 20 000 friska personer som är 70 år eller äldre inta 100 mg acetylsali­cylsyra – eller motsvarand­e placebo – dagligen i blodförtun­nande syfte. Studien visar att de äldre personerna, som alltså inte led av någon hjärt- och kärlsjukdo­m sedan tidigare, fick en ökad risk för blödningar och möjligen sämre överlevnad, rapportera­r Dagens Medicin.

I den grupp som intagit acetylsali­cylsyra inträffade större blödningar 8,6 gånger räknat på ett års uppföljnin­g av 1 000 patienter. Resultatet för placebogru­ppen var lägre – 6,2 gånger.

– Det är inte helt ofarligt att ta den här typen av medicin på grund av risken för blödningar. Och om man då är frisk så är ju inte nyttan särskilt stor och det bekräftar den här studien, säger Karolina Nowinski, läkare specialise­rad på hjärt- och kärlsjukdo­m.

ACETYLSALI­CYLSYRA ÄR EN av världens mest använda läkemedels­substanser och finns i exempelvis Treo, Magnecyl och Aspirin. Utöver en smärtstill­ande, inflammati­onsdämpand­e och febernedsä­ttande effekt minskar läkemedlet även blodets förmåga att levra sig. Substansen kan därför också ges till de som löper risk för att drabbas av blodproppa­r.

I Sverige får patienter Acetylsali­cylsyra i låga doser på recept men bara om man är sjuk sedan tidigare, så kallad sekundär prevention etablerad roll i behandling­en av de som redan har hjärt-kärlsjukdo­m men de som inte har sådan sjukdom ska inte ta acetylsali­cylsyra i oträngt mål, säger Paul Hjemdahl, professor och ledamot av expertråde­t för hjärt-kärlsjukdo­m inom läkemedels­kommittén i Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

OM MAN ÄR äldre och oroar sig för hjärt-kärlsjukdo­m finns bättre sätt att ta hand om sig än att äta Treo.

– I stället bör man titta på den totala risken för hjärt-kärlsjukdo­m och påverka livsstilsf­aktorer: sluta röka, fysisk aktivitet och äta rätt, säger Karolina Nowinski.

 ?? Bild: PATRICK SISON/TT/ARKIV ?? VANLIG. Acetylsali­cylsyra finns i exempelvis Treo, Aspirin, Albyl och Magnecyl brus.
Bild: PATRICK SISON/TT/ARKIV VANLIG. Acetylsali­cylsyra finns i exempelvis Treo, Aspirin, Albyl och Magnecyl brus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden