Hallands Nyheter

Kavanaugh redo att vittna igen

- FILIP NORMAN/TT PONTUS AHLKVIST/TT

Samtliga demokratis­ka senatorer kräver att omröstning­en om Brett Kavanaugh, nominerad till domare i USA:S högsta domstol, skjuts upp. Detta sedan en namngiven kvinna trätt fram och anklagat honom för ett sexuellt övergrepp.

Det påstådda övergreppe­t ska ha ägt rum på en fest i början av 1980-talet, enligt 51-åriga Christine Blasey Ford, som är professor i psykologi i Kalifornie­n. Kavanaugh ska i kraftigt berusat tillstånd ha lagt sig på Ford i en säng och försökt slita av hennes kläder mot hennes vilja.

ENLIGT FORD – som säger att hon inte talat om händelsen förrän hon gick i parterapi tillsamman­s med sin man 2012 – ska Kavanaugh ha hållit för hennes mun när hon försökte skrika på hjälp. Ford ska senare ha lyckats fly från det hus där festen pågick.

Kavanaugh tillbakavi­sar nu anklagelse­rna än en gång.

”Jag har aldrig gjort något i den stil som det jag anklagas för – vare sig mot henne eller någon annan”, säger Kavanaugh och meddelar samtidigt att han är beredd att återigen låta sig bli utfrågad av justitieut­skottet.

Samtliga demokratis­k senatorer i justitieut­skottet, inklusive minoritets­ledaren Chuck Schumer, vill nu att saken utreds innan en omröstning sker, rapportera­r Reuters.

Även i det republikan­ska lägret höjs röster för att skjuta upp omröstning­en. Arizonasen­atorn Jeff Flake, som sitter i justitieut­skottet och är en högljudd kritiker av Trumpreger­ingen, säger att Ford måste höras först.

Eftersom utskottet har elva republikan­ska och tio demokratis­ka ledamöter är Flakes stöd nödvändigt för att utnämnings­processen ska kunna fortgå.

Den demokratis­ke senatorn Dick Durbin säger samtidigt att politikern­a måste visa respekt för och lyssna på Ford, inte minst eftersom hon utsatts för smutskastn­ing sedan hon trädde fram offentligt.

PRESIDENT DONALD TRUMPS rådgivare Kellyanne Conway delar den uppfattnin­gen.

– Den här kvinnan ska inte bli förolämpad, och hon ska inte ignoreras, säger hon i en intervju med Fox News, enligt Reuters.

Ford har sagt att hon är villig att vittna inför senaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden