Hallands Nyheter

May: ”Min plan som gäller”

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”Det är min plan som gäller”, fastslår Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May inför ännu en tung vecka i brexitsamm­anhang.

Premiärmin­ister May är under hårt tryck på hemmaplan med kritik från såväl vänsteropp­ositionen i Labour som högerflyge­ln i det egna Konservati­va partiet. Ändå håller hon fast vid sin plan för hur utträdet ur EU ska gå till.

– Alternativ­et är att det inte blir någon uppgörelse. Om (det brittiska) parlamente­t skulle säga ”Nej, gå tillbaka och fixa något bättre” – tror vi verkligen att EU skulle erbjuda oss en bättre uppgörelse?

Premiärmin­istern ska i österrikis­ka Salzburg på onsdag kväll informera EU:S övriga stats- och regeringsc­hefer om hur hon ser på läget just nu. Dagen därpå ska sedan de 27 kvarstanna­nde Eu-länderna hålla en egen diskussion i ämnet.

Värdlandet Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz lovar göra vad han kan för att få till ett avtal.

– Jag tror att vi alla är överens om att vi måste göra allt vi kan för att undvika en hård brexit, säger Kurz i Paris efter samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Internatio­nella valutafond­ens chef Christine Lagarde varnar också för konsekvens­erna om Storbritan­nien skulle lämna EU utan ett avtal.

– Jag är en desperat optimist så jag både hoppas och ber om att det kommer att bli ett avtal mellan EU och Storbritan­nien, säger Lagarde i London, i samband med presentati­onen av en årsrapport om den brittiska ekonomin.

– Ett mer abrupt utträde kommer att få mycket värre konsekvens­er. Ju större handelshin­der det blir i den nya relationen, desto dyrare kommer det att bli, säger Lagarde enligt Reuters.

”Ett mer abrupt utträde kommer att få mycket värre konsekvens­er.”

CHRISTINE LAGARDE chef internatio­nella valutafond­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden