Hallands Nyheter

OS lever trots ett svenskt fiasko

- HENRIK SKIÖLD/TT

Bommarna föll och vägen till Tokyo blev plötsligt mycket snårigare för svensk fälttävlan. – Vi kom hit för att Os-kvala, men prestation­en var inte bra nog, säger förbundska­ptenen Fredrik Bergendorf­f. Nästa chans? EM nästa år.

Efter dressyren och terrängen låg Sverige sjua på 115,50 straffpoän­g och precis utanför de sex Os-platser som delades ut på VM. Men avståndet upp till femman Australien (112,20) och sexan Tyskland (114,20) var helt klart inom räckhåll inför hoppningen.

Då krävdes tre starka ritter av trion Niklas Lindbäck, Louise Svensson Jähde och Ludwig Svennerstå­l.

I stället väntade rena plockepinn. Lindbäck inledde med två rivningar på Focus Filiocus, Svensson Jähde – bästa individuel­la svenska ekipage med en blygsam 29:e plats – klarade sig undan med ett nedslag på Waikiki.

NÄR ALLT HÄNGDE på Svennerstå­l gick det åt skogen med besked. Stinger var inte direkt på humör och fällde bom på bom. När rivningshy­sterin äntligen var över stod Svennerstå­l där med 28 fel och ännu ett misslyckat VM.

– Det är tråkigt, men det är som det är, säger Svennerstå­l till SVT.

Sverige rasade ned till nionde plats och Bergendorf­f var både irriterad och fundersam.

– Lite både och. Jag är väldigt fundersam. Det är så jag arbetar, men jag är också en tävlingsmä­nniska och det känns definitivt surt för hela lagets skull. Vi har arbetat hårt för att göra ett bra jobb, men det var inte gott nog.

EM AVGÖRS i Luhmühlen i norra Tyskland den 28 augusti–1 september nästa år. Där står ytterligar­e två Os-platser på spel. I och med att Storbritan­nien (vann Vm-guldet), Irland (silver), Frankrike (brons) och Tyskland (femma) säkrade Osplatser finns goda svenska möjlighete­r att kvala in till Tokyo 2020.

– Om laget går bra borde vi definitivt kvala. Vi får se till att matcha vårt bästa lag till EM. Vi har dessutom chansen i Nations Cup, säger Bergendorf­f.

Det lag han skickade ut i VM höll inte måttet och det kan bli ett och annat nytt ekipage när det drar ihop sig till EM.

– Vi har en hel bunt med ryttare. Jag kan räkna upp fem sex ryttare som jag jättemycke­t ser fram emot vad de gör nästa år.

Han utesluter heller inte att Sara Algotsson Ostholt kan ha hinna få någon av sina unghästar redo för EM.

Brittiskan Rosalind Canter på Allstar B tog det individuel­la Vmguldet, men först sedan tyskan Ingrid Klimke och Hale Bob rivit på sista hindret. Klimke passerades även av irländaren Padraig Mccarthy som tog silver på Mr Chunky.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden