Hallands Nyheter

Albin Glasell tog storslam på ”Play”

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Sista året han kunde vara med på Playfestiv­alen tog varbergare­n Albin Glasell alla tre priser hans kortfilmer tävlade om.

Albins vinster med ”In the gap” (bästa film och bästa manus) och indirekt med ”That which lingered” (Bästa foto) gjorde att han fick hålla tre tacktal Halmstad i söndags.

– Jag har varit med åtta gånger på nio år utan att vinna förstapris, så det känns helt fantastisk­t. Jag var 26 år när filmen gjordes, så det är sista året jag får vara med och tävla, säger Albin Glasell, nyss fyllda 27.

Juryn med Nicolas Kolovos (filmregiss­ör, manusförfa­ttare), Karin Bertling (skådespela­re) och Erik Persson (filmfotogr­af) valde ”In the gap” till fortsatt tävlande på Novemberfe­stivalen i Trollhätta­n (23–24/11), som kan liknas vid ett SM i kortfilm för unga regissörer.

– Det känns hur bra som helst. Jag tror att även scenografi­n och musiken har chans att få pris där.

MOTIVERING­EN FÖR bästa film löd: ”En film som tar tillvara på alla komponente­r i modernt filmberätt­ande. Ett starkt skådespele­ri i klassisk genre!”.

Albin fick även Thomas Möllerpris­et för bästa manus för ”In the gap”: ”En välskriven film som med spänning gestaltar ett livsavgöra­nde dilemma i en komplex och futuristis­k värld. Det är en smart uppbyggd historia med överraskan­de vändningar som naglar fast åskådaren till sista filmrutan.”

Sedan tidigare är det klart att Albin Glasell ska föreläsa under * Tungvikt (16–26 år), urval (Novemberfe­stivalen avgör om den visas): ”Sova över” (Regi: Jimi Vall Peterson, falkenberg­are i Halmstad).

* Mellanvikt (16–19 år), direkt till Novemberfe­stivalen: ”Nästan helt okej” (Filmkurs för tjejer, bland andra Emilia Danielson, Vessigebro). Motivering: ”En film som präglas av berättargl­ädje, lust & mod. Tack vare att glädjen i det kollektiva filmskapan­det, lyser starkt, så ger detta oss i juryn stort hopp om framtiden för detta självklara gäng.” Urval: ”Siri” (Ida Sundberg).

* Bästa dokumentär: ”Ya habibti/ Min älskade” (Regi: Robin Bukhamseen, Slöinge).

* Publikpris: ”Elixir” (Olle Hanbert). Novemberfe­stivalen om relationen mellan regissör och skådespela­re, ihop med filmlärare­n Emelie Lindblom från Katrineber­gs folkhögsko­la och Lo Kauppi, som har huvudrolle­n i ”In the gap”.

FILMHUSPRI­SET FÖR bästa foto gick till Albins nyaste kortfilm, ”That which lingered”. Fotografen Rasmus Eriksson har varit assistent på flera stora produktion­er, som ”Bron”, ”Borg” och ”Wallander”.

Motivering: ”Med en säker hand för fotografen oss in i en värld där vi som publik kan känna oss väl omhänderta­gna genom berättelse­n. Med ett starkt bildberätt­ande och närvaro är vi imponerade av arbetet och nivån på fotografen­s insats i denna film.”

 ?? Bild: EMMA NORDSTRÖM ?? VINNARE. Albin Glasells science fiction-kortfilm ”In the gap” får represente­ra Halland i tungviktsk­lassen under Novemberfe­stivalen i Trollhätta­n.
Bild: EMMA NORDSTRÖM VINNARE. Albin Glasells science fiction-kortfilm ”In the gap” får represente­ra Halland i tungviktsk­lassen under Novemberfe­stivalen i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden