Hallands Nyheter

Tt ätstört samhälle

- JENS BORNEMANN/TT

– Men jag kunde inte stoppa det där, jag blev riktigt sjuk. Jag blev visserlige­n aldrig inlagd, men jag hade ju alla fysiska besvär.

Med den smalare kroppen kom också ett helt annat intresse från killarna, vilket snabbt blev ett problem i sig, med ytterligar­e skuldoch skamkänslo­r utöver dem som ätstörning­arna redan skapat. Och så kom drickat in också, fortsätter Skäringer.

VÄNDPUNKTE­N KOM egentligen inte förrän hon väntade sitt första barn.

– Då började jag förstå att det fanns andra syften med min kropp än att åka jojo i vikt. Att jag inte var här för att behaga, att jag också skulle bära ett liv. Och massa andra så mycket större och meningsful­lare saker, säger hon.

– Det var svårt för mig att tycka om mig själv, men jag kunde ju * Mia Skäringer, född 1976 i Kristineha­mn, är en svensk skådespela­re, manusförfa­ttare och komiker.

* Började sin karriär på ZTV där hon ledde Sanning och konsekvens i mitten av 1990-talet. Fick sitt stora genombrott några år senare i radiopropr­ogrammet Roll on som hon gjorde tillsamman­s med Klara Zimmergren.

* Har sedan dess setts i tv-serier som Solsidan, Ängelby och Ack Värmland samt filmer som Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann.

* Aktuell i tv-programmet Kroppshets som får premiär i SVT den 20 september.

tycka om barnet i min mage i alla fall.

Mia Skäringer hoppas att hennes berättelse och den nya programser­ien ska bidra till att fler vågar prata om sina ätstörning­ar. Och att fler vågar ifrågasätt­a budskapen i reklam, tidningar och sociala medier.

– Jag tror inte att det finns några enkla lösningar, utan det behövs en medvetenhe­t som börjar hos alla. Lite som vi fick i metoo-vågen, att vi fick upp ögonen för ett visst beteende, säger hon.

– Så måste vi kanske börja med våra kroppar också. Vi måste börja ifrågasätt­a vad det är som vi jämför oss med. Hur mår du i dag?

– Jag har ju mina dagar. Jag är nyktert ätstörd. Det går inte en dag utan att jag vet exakt vad jag äter. Däremot gör jag ingen grej av det nu.

– Men det pågår ju en inre dialog hela tiden, jag får ju rätta mig själv. Och så får jag nog ha det.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? ”Ätstörd har blivit ett normalt sätt att vara på, man reflektera­r inte över hur man krånglar med mat och kropp och
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ”Ätstörd har blivit ett normalt sätt att vara på, man reflektera­r inte över hur man krånglar med mat och kropp och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden