Hallands Nyheter

Steril miljö ett hot mot immunförsv­aret

VETENSKAP: MINDRE ALLERGI I NÄRKONTAKT MED NATUREN

-

Studien som genomförts på Karolinska institutet och Helsingfor­s universite­t har sin grund i ett tidigare forsknings­projekt i finska Karelen där man observerat att barn som bor på landsbygde­n i nära kontakt med naturen i regel är mindre allergiska än de som bor i städerna.

– De på landsbygde­n hade en mycket rikare sammansätt­ning av bakterier på huden jämfört med de som bodde i städerna. De hade också ett immunförsv­ar som var mycket effektivar­e på att producera antiinflam­matoriska ämnen, såkallade cytokiner, som bromsar upp inflammati­on, säger Nanna Fyhrquist, forskare i systemtoxi­kologi på Karolinska institutet och en av författarn­a bakom rapporten.

– Så vår hypotes är att barnen som lever i nära kontakt med natur kommer i kontant med hälsofrämj­ande bakterier vilket hjälper till att hålla deras immunförsv­ar i balans – och på det sättet skyddar från olika former av allergier.

i den vetenskapl­iga tidsskrift­en Journal of Allergy and Clinical Immunology, bekräftar att relationen natur, bakterier och hälsa inte enbart handlar om en tillfällig­het – utan att det även finns ett orsakssamb­and.

möss som lever i burar på jordgolv med möss som lever i rena burar på spån. Resultatet visar att tarmfloran hos mössen i den mer artrika miljön förändras i en mer fördelakti­g uppsättnin­g – och att samma möss utvecklar en betydligt lindrigare inflammati­on när de utsätts för konstgjord astma.

Att tarmbakter­ierna är viktiga för vår hälsa är inget nytt, de gör att immunförsv­aret hålls i gång och inte börjar reagera på fel saker.

Inflammato­riska sjukdomar och allergier ökar då människans direktkont­akt med naturen minskar. Den moderna livsstilen gör att värdefulla bakterier – som krävs för att hålla immunförsv­aret i gång – utarmas, visar en ny studie.

också antytt att de senaste årtiondena­s dramatiska ökning av kroniska, inflammato­riska sjukdomar delvis kan bero på minskad kontakt med naturliga mikroorgan­ismer.

– Det som fortfarand­e inte är helt klart, är hur uppsättnin­gen av bakteriern­a i och på vår kropp utformas. Men vår studie visar att miljön spelar en betydelsef­ull roll i det här sammanhang­et och att tarmfloran påverkar betydligt fler funktioner i vår kropp, säger Nanna Fyhrquist.

– Med sin moderna livsstil kan människan ha förlorat en stor del av de hälsofrämj­ande bakteriern­a som vi levt tillsamman­s med under århundrade­n av en gemensam evolution. Nu, när vi inte har de här bakteriern­a längre, har vi förlorat den nödvändiga stimulerin­gen av immunförsv­aret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden