Hallands Nyheter

Fotbollsst­järna blir toppolitik­er

FALKENBERG: Med 1400 personkrys­s tog Anneli Andelén hem matchen om toppositio­nen i Centerpart­iet och kan efterträda Wernersson.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Anneli Andelén är tagen av stunden. Att 1 400 personer har valt att kryssa henne är stort. Hon gör en extra koll på siffrorna för att se hur Skrea-borna röstat. Det är där hon hör hemma.

– Jag fick 131 kryss där, 44,56 procent. Det var roligt! Jag är väldigt glad att så många kryssat mig. Det känns som ett stort förtroende och jag är väldigt tacksam. Jag hoppas att jag kan leva upp till förväntnin­garna.

Anneli Andelén kan se tillbaka på en intensiv valrörelse.

Resultatet av den kan bli att hon tar över kommunråds­posten. Från ingenstans dök hon upp på sociala medier och i andra sammanhang inför valet.

HON HAR JOBBAT målmedvete­t sedan förra våren när nuvarande kommunråde­t Mari-louise Wernersson förklarade att hon tänkte lämna kommunpoli­tiken efter valet och ville engagera Anneli Andelén.

– Jag anade att det gällde någon post i en nämnd. Men jag är en tävlingsmä­nniska och vill mer. Jag vill att det ska gå fort, förklarar Anneli Andelén.

Hon står vid sitt skrivbord på Maa såg, ett familjeför­etag som nyligen såldes till Derome. Här har hon arbetat i 30 år och varit vd de senaste 18 åren. Numera arbetar hon två dagar i veckan, men inom kort lämnar hon sågen i Mjöshult som startade 1951 och har cirka 20 anställda.

– Med sju delägare och en medelålder på 63 år var det dags att sälja. Men det är med blandade känslor som jag lämnar detta. Men nu vet jag i alla fall vad jag ska göra de kommande fyra åren.

– Va! Är det klart! Anneli Andelén står vid kopierings­maskinen på Maa såg när hon får höra att den spännande kryssräkni­ngen är avslutad.

NYA UTMANINGAR VÄNTAR. På förhand var det bestämt att den på Centerpart­iets lista som fick flest kryss skulle vara partiets kommunråds­kandidat. Anneli Andelén är införstådd med att hon har mycket att lära. Det senaste året har hon försökt sätta sig in i så mycket som möjligt och tiden fram till årsskiftet kommer hon att gå parallellt med nuvarande kommunråde­t.

Hon har inte känt att hon blivit

ifrågasatt för sin brist på erfarenhet. Däremot är det många som uppmuntrat hennes engagemang.

– JAG HAR fått höra att jag är modig och att många tycker att det är kul att jag gör detta. Jag tror att fler blir intressera­de av politik när de ser att man har möjlighet att komma in.

Anneli Andelén hoppas att situatione­n nästa mandatperi­od blir den samma som idag, Alliansen plus fortsätter styra och att Centerpart­iet som är det största partiet får kommunråds­posten.

– Förhoppnin­gsvis blir det så. Det svåraste för mig kommer att bli att hitta den politiska gången och jag måste träna på mitt tålamod. Jag vet att demokrati tar tid. Ledarskape­t har jag med mig sedan tidigare och det första jag vill ägna mig åt är ekonomin. Jag vill ha ordning och reda. Hemlighete­n bakom framgången?

– Om man är hyfsat gohällig och är bra på marknadsfö­ring så går det. Jag har bott i Älvsered och i Falkenberg, jag har jobbat i 30 år och har kopplingen mellan stad och land och har ett stort nätverk.

Att en politiskt helt oerfaren person har möjlighet att ta sig till en toppositio­n är inget konstigt, menar Anneli Andelén.

– Jag har lång yrkeserfar­enhet och har alltid följt politiken, även om jag inte varit aktiv. Många människor vill ha förändring och jag kommer från verklighet­en. Därför tror jag att de röstade på mig. Och jag har faktiskt fått mitt drömjobb.

”Jag vet att demokrati tar tid.”

ANNELI ANDELÉN (C)

 ??  ?? 1 396 PERSONRÖST­ER. Anneli Andelén fick överlägset flest personröst­er och blir därmed Centerpart­iets kandidat till kommunråds­posten. Inom kort lämnar
1 396 PERSONRÖST­ER. Anneli Andelén fick överlägset flest personröst­er och blir därmed Centerpart­iets kandidat till kommunråds­posten. Inom kort lämnar
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? hon Maa såg som hon arbetat på i 30 år. Hon har varit vd i 18 år.
Bild: OLA FOLKESSON hon Maa såg som hon arbetat på i 30 år. Hon har varit vd i 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden